"Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по отбелязването на 140 годишни от епичните боеве на връх Шипка. Церемонията се проведе пред паметника на Опълченците в София.

Според Йотова българската история показа, че българите могат да пазят този завет в манастирите и килийните училища, във въстанията и сраженията, както и в домовете си. Българите са успели да опазят духа на една велика народност. "Подвигът на Шипка не е само в праха на мъртвите, а дълг на живите", категорично заяви вицепрезидентът.

Ограничават движението към Шипка по случай 140-тата годишнина от епопеята

Ограничават движението към Шипка по случай 140-тата годишнина от епопеята

Утре, 26 август, от 9 до 22 часа се ограничава движението по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка - Казанлък.

По думите на Йотова българите днес не трябва само да помнят подвига на прадедите си, а трябва се борят за големи каузи и да имат воля за осъществяването им.

Йотова беше категорична и че българският народ е длъжен да търси сплотеността си като нация, а институциите - длъжни да знаят как се развива държавност, как се опазва българщина и как се отговаря на очакванията на хората.

"Има един връх в България, който се извисява над всички останали. Не по височина на метрите, а по височината на саможертвата и куража. В сърцето на всеки българин Шипка е най-високото и епично място, защото там преди 140 години шепа опълченци заедно с руски воини защитиха не само прохода, а българската чест. Изковаха свободата и се превърнаха в герои. Те не го направиха, за да запишат имената си в историческия летопис, макар и останали завинаги в него, не го направиха за слава и награди, а защото вярваха в народа си, езика си и в българщината", допълни вицепрезидентът.

На паметника на Опълченците беше отслужена и литургия в памет на загиналите герои в Шипченската епопея и бяха поднесени венци и цветя.