10 археолози от Националния исторически музей (НИМ) са провели проучване на 22 археологически обекта през 2020 г. Сред тях могили и крепостни селища на територията на цялата страна, които вече са изложени в залите на Музея.

Изложбата е наречена "Древни находки" и в нея са представени новите открития на сезон 2020 г. Проучването е извършено с подкрепата на Министерство на културата, НИМ, съвместно със Софийския университет.

"Това е един успешен археологически сезон с интересни находки и нови открития", каза директорът на музея Бони Петрунова.

Изложбата е трябвало да бъде открита още през декември, но заради пандемията от коронавирус е открита тази седмица, посещаемостта е 30%.

За най-впечатляващо се смята откритието на гроба на "рано починала девойка, погребана като булка". Тя се изследва от археолозите, като силно впечатление прави, че момичето е погребано с най-скъпите тъкани, произвеждани във Венеция. Затова се смята, че девойката е била видна дама, очевидно представител на висшата администрация. В косата й пък има златна нишка.

Обект на внимание на археолозите е бил и остров Калиакра. Проучени са античните периоди и са изложени останки от 4 и 5 век - материали от активната търговия.

"Най-златни", така наричат прекрасните съдове от Балей археолозите. Сред новите обекти в изложбата е крепостта на архангелите, която представя материали от 5-то хилядолетие до 13 век. Предстои пък да се започне и работа на остров Свети Тома в Ахтопол, където се разкрива манастир "Св Йоан предтеча"", обясни още плановете Петрунова.

Във витрините с находките от Калиакра са изложени амфора, керамика, която е импорт от Северна Африка и различни монети.

Снимка 514756

Източник: НИМ

Проучвана е и крепостта Кокалянски урвич до София, като намерени от нея са изложени в НИМ нож, фибула с две човешки лица, кухненски плот, сребърна аспра на Иван Александър с Михаил Асен и други.

Във витрините са показани артефакти и от манатирския комплекс "Христос Спасител" в Созопол - сред тях монети, парче от настилка от пода, коланни токи, монети, пръстени от сребро и бронз.

Находки има и от с. Терзийско, Троянско, купа и Антропоморфна фигура пък са намерени в некропола от късната бронзова епоха до село Балей, Видинско.

Проучвана е и античната крепост в Равадиново. Там са открити старинни монети и керамични прешлени за вретено, резе, железен топор, каменни бойни топки и фрагменти от амфори.

От крепостта Дрюз, с. Дъбница са изложени капак за зърнохранилище, интересен фрагмент от каменна маса и столчета от стъклени чаши, както и предмети, свързани с духовния живот и вярванията - култови масички, присъстват и елементи от въоръжението - железни върхове за стрели, оловни тежести за прашка.

Снимка 514757

Източник: НИМ

От крепостта "Балък дере" в Ивайловград присъстват гривна, обици, капаци за съдове, връх на копие и на стрела.

Най-впечатляващото откритие тази година археолозите безспорно смятат погребаната млада девойка. Тя е открита на Акре Калиакра. Находката е наречена "Възстановка на погребален обред "Сватба - погребение". Изложени от откритията са обици, сферични копчета, златен пръстен с камък от планински кристал. Скъпите накити водят археолозите на мисълта, че момичето е знатно с облекло от Венеция.

Снимка 514766

Източник: НИМ