Протест и контрапротест се състояха днес заради „Натура 2000" в центъра на София. Пред сградата на МОСВ еколози поискаха обособяване на защитена зона „Рила - буфер" и оставки със ведомството. На метри от тях на пл. „Славейков" се събраха многократно повече хора от райони, които ще бъдат включени в „Натура 2000". Те, на свой ред, протестираха срещу екоорганизациите, които ги лишават от препитание.

Двете страни бяха отделени от стюарди и тежковъоръжени полицаи.

По-късно се взе решение да се отложи разглеждането на документацията за включване на защитена зона „Рила-Буфер" в Натура 2000.
                            Още...

Десетина активисти от „Екогласност", „Алианс за Национален парк Рила" и „Български център за зелена икономика" се събраха пред МОСВ, където днес експертите разглеждат проект за обособяване на защитена зона „Рила - буфер". Неговото обсъждане беше отложено през октомври миналата година.

Еколозите настояват в „Рила - буфер" да влязат Трещеник, Искровете, Паничище и Боровец. Те поискаха и оставката на директора на Националната служба за опазване на природата Михаил Михайлов, който, според, тях обслужвал интересите на олигарси, а не на природата. Не беше подминат и ресорният министър Нона Караджова. Един от демонстрантите носеше плакат с надпис „Рила ни е мила, Нона - не".

Недалеч от рехавата демонстрация над 100 души от различни области на страната носеха плакати „Стига екологичен рекет", „Вън мутрите от „Натура 2000", „Искаме Боровец, а не „Натура". Еколозите им отвърнаха с възгласи „Искате ли писти? Нямате туристи!", а след това двете страни викаха хорово „Зелена мафия".

Анти-натура демонстрантите са от райони, които са или предстои да влязат в защитената мрежа и се опасяват, че ще останат без поминък, ако бъде забранено строителството на традиционни туристически обекти. Според еколозите, контрапротестът е бил организиран от засегнатите общини.

Участниците в него дойдоха с автобуси, като сред тях преобладаваха възрастните хора. Нажежената обстановка беше разведрена от оркестър, около който скоро се насъбра импровизирано хоро.