Покрай дни на чудене ще дойде ли Володимир Зеленски или не и вече официалната му визита у нас през вчерашния ден, в медийното пространство някак си се загубиха множеството реакции след поп-фолк песента с видеоклип, заснет на гроба на Иван Вазов.

Песента изпълнява Андреа, във видеоклипа- отново Андреа, тъжна и мрачна, лежи и тъгува над гроба на Патриарха на българската литература. В рамките на 3-минутното, черно-бяло видео поп-фолк певицата влиза в печалната роля, но защо?

Според описанието под песента, качена във видеоплатформата Youtube, тя е в памет на прабабата на Андреа.

"Снимахме клипа на гроба на Иван Вазов, който преди горе-долу 100 години каза на прабаба ми Ана, че трябва да продължи да пее. И даде роза, когато пееше в "Ренесанс" и заместваше Мими Балканска (...) Но прадядо не даде! Каза, че певиците не са достойни жени. Аз направих този кавър за теб!"

Всъщност кавърът е на песен, придобила в последно време доста известност, на име "DŽANUM". От деня на качването, 1 юли, версията на Андреа е вече с 66 хил. гледания.

Реакция дойде и от Александър Симов, член на Националния съвет на БСП:

"В началото си помислих, че не съм чул правилно. Винаги съм смятал, че поне по едно нещо можем да имаме съгласие в тази държава - за това, че Вазов е литературен патриарх, на който дължим поне елементарно уважение, почит и преклонение."

Днес стана ясно, че Министерството на културата не е установило нарушение в заснемането на видеоклипа.

От главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към ведомството посочват за Нова телевизия, че в резултат на направената проверка, на основание чл. 192, ал. 1, т. 1 от Закона за културното наследство, не е установено нарушение на разпоредбите на ЗКН на територията на гроба на Иван Вазов, единична историческа недвижима културна ценност, с категория "национално значение".