Българското посолство и Българският културен институт в Прага отново са сред основните партньори на Архиепископията на Оломоуц в традиционните чествания на делото на славянските първоучители и съпокровители на Европа св. св. Кирил и Методий във Велехрад, съобщава Министерство на културата.

През миналата година честванията преминаха при много строги ограничения заради пандемията от COVID-19, но сега организаторите допускат поклонници срещу съответното представяне на отрицателен тест или ваксинационен сертификат. С оглед на тази добра новина се очаква в началото на юли отново хиляди вярващи и религиозни туристи от Чехия и близките държави да се стекат към Велехрад.

Именно в емблематичната местна базилика "Успение Богородично и светите Кирил и Методий" от 30 юни т.г. за първи път извън чешката столица са изложени шестте български икони от началото на XX век на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, дарени от Българската патриаршия на православния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Прага. Ценната сбирка от икони ще остане в базиликата до 12 юли, в рамките на мащабната проява "Дни на хората с добра воля", която по традиция се провежда на 4 и 5 юли.

Събитието тази година е посветено както на делото на св. св. Кирил и Методий, така и на усилията на всички медици и обслужващ персонал, работещи на първа линия в битката срещу коронавируса.

Сред основните акценти в програмата попада и изложбата "Светлината на буквите", която ще бъде открита от 15:00 ч. на 4 юли в прочутата Стоянова гимназия във Велехрад, която тази година отбелязва 170-ата годишнина от рождението на своя патрон - Антонин Кирил Стоян. Днес това е католическа гимназия в манастирския комплекс, представляваща център за младежи и учени от цяла Европа.

С изложбата "Светлината на буквите" българското посолство и Българският културен институт поставиха на 11 май в Прага началото на честванията на Великоморавската мисия на св. св. Кирил и Методий, които продължават и на Велехрад.

Експозицията е дело на фондация "Елена и Иван Дуйчеви", е предоставена от Държавния културен институт и представя 24 табла с най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVІІІ в., както и текстове, определящи ключовото значение за славянската азбука в историята на европейската култура. Всички пояснителни текстове към паната са на чешки език.

След края на честванията във Велехрад изложбата "Светлината на буквите" ще пътува до областния център Злин, където ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на града до края на месец юли.

Велехрад като място е изключително специален за Чехия, защото е едно от най-известните духовни средища за поклонение в Централна Европа. Основен архиепископски център е и е бил седалище на св. Методий през IX век. Тук той е служил на славянски, тоест на старобългарски език, и се е борил с триезичната ерес, след като е ръкоположен от папа Адриан II за архиепископ на Моравия и Панония през 869 г. Оттук поема към Прага през 884 г., за да християнизира Бохемия. Методий умира във Велехрад през 885 г. и вероятно е погребан в старата епископска църква.

През последните години българската държава си партнира изключително добре с Архиепископията на Оломоуц и с държавните институции в Злинския край.

През 2017 г., отново в рамките на "Дните на хората с добра воля", във велехрадския параклис "Св. Кирил" бе открита изключително успешната изложба "Иконография" на Стефка Николова. На следващата година, по време на официалното си посещение във Велехрад, българският вицепрезидент Илияна Йотова подари на базиликата "Успение Богородично и светите Кирил и Методий" икона на светите братя, която бе осветена от тогавашния духовен водач на велехрадската енория отец Петър Пршадка.