Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин, са подали заявленията за еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

Според размера на нанесените щети домакинствата могат да получат помощ до 1578 лв. - трикратният размер на линията на бедност, която за 2024 г. е 526 лв.

След като бъдат одобрени за тази помощ, пострадалите семейства могат да кандидатстват и за подкрепа от Фонд "Социална закрила" на министерството. Чрез Фонда те могат да бъдат подпомогнати с до 2500 лв. за оборудване, обзавеждане и ремонтни дейности. Заявленията се подават чрез общините.

В гр. Плевен не са установени пострадали жилищни сгради от проливните дъждове и не са постъпвали заявления за еднократна помощ от града и областта. Но са засегнати сградите на Домашния социален патронаж и Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца без увреждания, където са наводнени четири помещения. Над две спални помещения на ЦНСТ за деца и младежи с увреждания е протекъл покривът. Щетите в социалните услуги вече са отстранени.

Все още обаче са неизползваеми помещенията на Домашния социален патронаж.

Дъжд започва да вали над наводнен Плевен

Дъжд започва да вали над наводнен Плевен

Върху града са се излели около 40 литра дъжд на кв.м