Няма сериозни проблеми със стоки българско производство, които не отговарят на единните европейски стандарти. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред БНР.

Маргаритов подчерта, че все пак има отделни случаи - обикновено предлагане на дрехи и най-вече на детски облекла, в които се констатират разминавания с изискванията.

"Това в никакъв случай това не е масово. Делът на стоките българско производство в общия каталог на опасните стоки, които ние сме установявали, и съответно забранявали на пазара, не е никак голям", уточни шефът на КЗП и допълни, че по-скоро неспазването на стандартите е от страни, които са извън Европейския съюз.

Маргаритов заяви, че в България има лаборатории за изпитване на най-различни стоки, включително на най-често разпространявани на нашия пазар опасни изделия - детски колички, скейтборди, градински мебели и най-различни други стоки, свързани с отглеждане и възпитание на децата.

Фрапиращо по-високи цени констатират новите проверки за двоен стандарт при храните

Фрапиращо по-високи цени констатират новите проверки за двоен стандарт при храните

Цените на агнешкото у нас са добри според Румен Порожанов

Според него при установяване на опасни стоки те биха могли да бъдат преработени, за да бъдат приведени в съответствие със стандартите, но ако това е невъзможно, след налагането на забраната и изземването на съответните количества, разпространени на пазара, следва унищожаване на опасните продукти.

Маргаритов коментира и темата за европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти RAPEX. "Това е система, която позволява много бързо да бъдат изпратени съответните данни за установена на територията на дадената държава опасна стока до всички останали държави", каза още той.

Маргаритов посочи, че контролните органи могат да предприемат действия за откриването и евентуалното изтегляне от пазара на такива стоки. Ръководената от Маргаритов комисия поддържа регистър на опасните стоки, достъпен чрез интернет за потребителите, където те могат да се запознаят с белезите, съдържащи се в досието на съответната стока и да открият цветен снимков материал за нея.

Данните от системата показват, че повече от половината от откритите на Европейския пазар опасни стоки са с произход от Китай, подчерта председателят на комисията, но отбеляза, че техният дял намалява в сравнение с предходни години, когато е бил около 2/3.

"Разбира се, един съществен дял се пада и на нашата съседка Турция. Българските са сравнително малко", посочи Маргаритов.

62 % от опасните стоки в ЕС идват от Китай, обяви Брюксел

62 % от опасните стоки в ЕС идват от Китай, обяви Брюксел

Това става ясно от нови данни на Европейската комисия

По думите му това се дължи не само на това, че сигурно не е чак толкова голям делът на производство, колкото на факта, че все пак българските търговци знаят за наличието на тези стандарти, които определят параметрите на стоките, и се стремят да ги спазват все повече.

Маргаритов отбеляза, че около 1/4 от опасните стоки са произведени в страни от Европейския съюз, но те включват предимно моторни превозни средства, които съдържат редица възли и детайли и агрегати, работещи в различен тип системи и компоненти, част от които могат да бъдат определени като потенциално опасни. Димитър Маргаритов допълни, че за търговците, предлагащи на пазара опасни стоки, има санкция, която варира от 5 000 до 25 000 лева в зависимост от количествата и степента на тежест на съответното нарушение.

КЗП се оттегля от проекта "Аз-клиентът"

КЗП се оттегля от проекта "Аз-клиентът"

Приложението "Аз-клиентът" продължава да не работи

Той отправи призив към всички граждани - да бъдат внимателни и активни и дори и по време на празниците, да подават сигнали и жалби към дежурните екипи на комисията чрез денонощния телефон или интернет страницата на ръководения от него орган.