Заради климатичните условия тази година паразитите са повече. Обработката на зелените площи срещу кърлежи например не е ефективна заради валежите.

Това коментира пред БНТ директорът на отдел "Паразитология" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в София Цезарина Илиева.

Метереологичните условия този сезон са подходящи за появата на много кърлежи. Обработката срещу паразитите ще бъде подновена веднага щом дъждовете спрат. Парковете и градините в София са обработени по два пъти, а междублоковите пространства се обработват в момента, посочи Илиева. Тя увери, че мерките за безопасност се спазват.

Припомняме, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи вчера, че в страната има регистрирани близо 70 случая на лаймска болест и 30 случаи на марсилска треска вследствие ухапвания от кърлежи.

70 случая на лаймска болест у нас заради кърлежи

70 случая на лаймска болест у нас заради кърлежи

30 души пък са се разболели от марсилска треска

Илиева призова хората да освобождават тревните площи, когато те се обработват срещу паразити. Разтворите били пригоден да щадят околната среда, но не трябвало по площите да се стъпва поне два часа след пръскане.

Заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова коментира, че пръскането с такива препарати намалява опасността, но не я елиминира, така че най-добрата превенция за гражданите е да не навлизат в тревните площи.

Според нея пикът на ухапванията ще премине, когато времето стане по-горещо и сухо.

"Трябва да се има предвид и своевременното окосяване на тревата", каза Христова.

Бумът на заболяванията вследствие на ухапвания от кърлежи ще е около юни месец, като годишно обикновено се регистрират към 500 случаи на заболели, допълни още специалистът.

Експертите препоръчват да правим редовен и щателен преглед за кърлежи след излет сред природата - както на себе си, така и на домашните си любимци.

Проф. Кантарджиев: Не са достатъчни мерките за пръскане срещу кърлежи

Проф. Кантарджиев: Не са достатъчни мерките за пръскане срещу кърлежи

Той се опасява, че превенцията е слаба