Православната църква отбелязва днес Свети мъченик Георги Софийски Нови, Свети Свещеномъченик Власий и епископ Севастийски

Св. Георги Софийски Нови бил роден през 1497 г. в гр. Кратово, Македония, в благочестиво българското семейство. Родителите му Димитър и Сара починали рано.

Останал от малък без баща, е принуден да отиде в София, за да избегне насилственото потурчване в малкия град разказва pravoslavie.bg.. Османските управници в София се опитват чрез хитрост  да го привлекат в своята вяра, но макар и само 18-годишен, той проявява твърдост и изключителна мъдрост.

Независимо от това не успява да избегне гнева на друговерците. Те го повеждат към градската стъгда (площад), където запалват голям огън  и хвърлят в него мъченика с вързани ръце.

Когато връзките изгарят и ръцете му се освобождават, той започва да се кръсти и да се моли: "Господи Исусе Христе, в Твоите ръце предавам духа си." Тогава някой от тълпата удря младежа по главата с дърво и той пада мъртъв.

Колкото и да се стараят турците да изгорят на прах тялото му, това не им се отдава. Дървата изгарят, а тялото остава цяло. През нощта християни тайно занасят тялото на мъченика в черквата "Св. Марина" (в двора на днешната Софийска митрополия) и тържествено го погребват.

Епископ  Севастийски е живял в областта Кападокия - Мала Азия. Бил епископ на град Севасти.

По време на жестокото гонение при Диоклетиан почти не останали християни в града, затова Власий се оттеглил в една пещера на планината Аргеос,

Там само дивите зверове ставали свидетели на неуморните му молитвени трудове и строго въздържание. С голяма любов Божият угодник посрещал дивите животни и се грижел за тях, затова го почитаме като техен покровител.

Св. Власий пострадал мъченически след нечовешки мъчения в 316 г., при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след смъртта му ще почитат неговата памет.