Пречиствателната станция в "Горно Езерово" вече фукционира, а дейностите по почистване на площадката след наводнението продължават. Това заяви заместник министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, която инспектира съоръжението, което беше наводнено и временно спря работа след бедствието в област Бургас.

Припомняме, след наводненията през нощта на 24 срещу 25 октомври МОСВ установи като най-основни проблеми тези с функционирането на регионалното депо за битови отпадъци в Бургас и пречиствателната станция в квартал "Горно Езерово".

Най-малко 4 млн. лв. щети от бедстието очаква Нанков

Най-малко 4 млн. лв. щети от бедстието очаква Нанков

Пречиствателната станция в квартал "Горно Езерово" е изцяло под вода

До възстановяването дейността на регионалното депо за битови отпадъци на Бургас обаче ще минат няколко месеца. Депото е с компрометирана част от дренажната система. Въпреки това, по-рано днес екоминистърът Нено Димов заяви, че няма изтичане на отпадъчни води извън депото.

Вече са предприети аварийни действия. Зам.-министър Николова се ангажира с бързото определяне на подходящи площадки за временно съхранение на отпадъците от 9-те общини, които използват затвореното регионално депо.

Няма замърсяване след наводненията, уверява Димов

Няма замърсяване след наводненията, уверява Димов

МОСВ помага на бедстващите райони с конкретни мерки

Очаква се утре Димов да бъде в Бургас, където с кмета на общината Димитър Николов и директора на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова ще вземат решение за осигуряване на временни депа и площадки за битовите отпадъци на деветте общини.
"Въпреки че с депото има сериозен проблем и в момента не може да бъде използвано, няма изтичане и опасност от замърсяване на околната среда", увери министър Димов, който трябва днес да обсъди мерки за подобряване на контрола на язовирите с министъра на икономиката Емил Караниколов.