Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще предприеме конкретни мерки за преодоляването на последиците от бедственото наводнение в област Бургас. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, която съвместно с кмета на община Камено - Жельо Вардунски и директора на Басейнова дирекция "Черноморски район" Десислава Консулова обходиха районите, пострадали от наводнението.

Най-малко 4 млн. лв. щети от бедстието очаква Нанков

Най-малко 4 млн. лв. щети от бедстието очаква Нанков

Пречиствателната станция в квартал "Горно Езерово" е изцяло под вода

Междувременно експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" провериха с дрон засегнатите дерета в селата Полски извор и Черни връх.
На кмета на община Камено ще бъдат предадени предписания за отстраняване на щетите от наводнението с конкретни координати на местата, заснети с дрона. Задължителните препоръки са основание за финансиране на дейностите по възстановяване и подпомагане от Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Очаква се скоро Николова да инспектира и засегнатото Регионално депо за битови отпадъци на Бургас и пречиствателната станция в квартал "Горно Езверово".

Синоптици и политици си прехвърлят отговорността за наводненията

Синоптици и политици си прехвърлят отговорността за наводненията

Българските синоптици работят с остарели средства и голяма част от тях работят на минимална заплата

Екоминистерството вече е предложило мерки за пренасочване на битовите отпадъци на 9-те общини в Област Бургас от засегнатото при наводненията регионално депо за отпадъци. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и ръководителя на отдел "Кохезионна политика и екооценки" в ГД "Околна среда" на Европейската комисия Джордж Кремлис участва в инспекцията на завода за отпадъци на София.
По думите на Димов подготвените спешни мерки ще бъдат разгледани на извънредното заседание на Министерския съвет в понеделник.

Припомняме, депото беше затворено заради компрометирана дренажна система и по първоначална оценка възстановяването му ще отнеме няколко месеца.

Очаква се утре Димов да бъде в Бургас, където с кмета на общината Димитър Николов и директора на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова ще вземат решение за осигуряване на временни депа и площадки за битовите отпадъци на деветте общини.
"Въпреки че с депото има сериозен проблем и в момента не може да бъде използвано, няма изтичане и опасност от замърсяване на околната среда", увери министър Димов, който трябва днес да обсъди мерки за подобряване на контрола на язовирите с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Трети ден издирват изчезналата жена при наводнението в област Бургас
Обновена

Трети ден издирват изчезналата жена при наводнението в област Бургас

Включиха се и водолази и планински спасители

Припомняме, трима души загинаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 срещу 24 октомври. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, чеседем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

След проливните дъждове на 24-25 Октомври 2017 г. (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовира със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

БЧК събра над 35 хил. лв. за бедстващите в Бургас

БЧК събра над 35 хил. лв. за бедстващите в Бургас

БЧК раздават и одеяла, дрехи и хранителни продукти на бедстващите

Стана ясно и че за по-малко от 24 часа Националната кампания на БЧК за подпомагане засегнатите от наводненията в област Бургас хора събра 36 153 лв., като сумата продължава да се увеличава.

Всеки, който има възможност да дари средства за подпомагането на пострадалите хора при наводненията в област Бургас, може да подкрепи Националната инициатива на БЧК:

  • чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС;
  • чрез on-line дарения на сайта на организацията;
  • на банковата сметка на БЧК:
    Банка: УниКредит Булбанк
    IBAN: BG29UNCR70001506750406
    BIC: UNCRBGSF
    Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България.