Границите на Национален парк Пирин да бъдат разширени с 12 000 хектара.

Това е едно от предложенията на оценителна мисия за номинацията за актуализиране на границите на парка като Обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Номинацията предвижда още изключване на ски зоните и обявяването им за буферни зони, съобщават от пресцентъра на МИОСВ. Разширението включва повече от 12 000 хектара високопланинска зона и малки горски територии в по-ниските части.

Предвижда се също и изключване на ски зоните над Банско и Добринище от Обекта на световното наследство и обявяването им за буферни зони.

От МИОСВ не посочиха дали територията, върху която са изградени ски пистите, е същата, за която Европейската комисия се готви да заведе наказателна процедура. Припомняме, в една от последните констатациите на ЕК се посочваше, че в защитена област в Пирин държавата е дала съгласието си за незаконно строителство. От министерството допълниха, че дори да става въпрос за същите ски писти, те са изградени преди новия устройствен план за парк от 2004 г. да влезе в сила. Тоест, както обясниха от там, двете процедури - наказателната, която комисията се готви да заведе, и тази по номинацията на парка, нямат нищо общо.

Съгласно номинацията от границите на парка се премахват и други по-малки територии от ОСН, тъй като те са изключени от границите на националния парк през 1987 г. и 1999г. с мотива, че териториите са застроени, нямат консервационна значимост и са с видове собственост, неотговаряща на изискванията за национален парк.

От МИОСВ обясняват, че номинацията за актуализиране на границите на„Пирин" като Обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО има за цел подобряване на неговото управление. Тя е внесена от МОСВ в Центъра по световно наследство през януари 2009 г.

Целта на този вид оценителни мисии е международните експерти да придобият реална представа за ситуацията на терен. Те оценят на място дали съответните обекти притежават необходимите качества за включване в списъка с обекти на световното наследство, както и да отчетат позицията и вижданията на всички заинтересовани страни, свързани с развитието на дадена територия.

От екологичното министерство допълват, че предстои номинацията за актуализацията на НП Пирин да бъде обсъдена на общо събрание на Международния съюз за защита на природата - IUCN през декември 2009 г.

На второ заседание, което ще се състои през март 2010 г., ще бъде оформен окончателен доклад на организацията с препоръки. В зависимост от тях на 34-та сесия на Комитета по световно наследство, насрочена за юли 2010 г. в Бразилия, ще вземе се вземе и окончателно решение по предлаганите промени.