Отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети ще се регламентира със закон. Той е изготвен от междуведомствена работна група, назначена със заповед на министъра на околната среда и водите. Това бе решено на заседание на МС.

В съответствие с изискванията на Европейската директива законът установява обща рамка за екологичната отговорност при спазване на принципа „замърсителят плаща" и принципа на устойчиво развитие.

Документът регламентира цялостно режима на отговорността за предотвратяването и отстраняването на екологични щети, включително с изясняване на финансовия механизъм за осигуряване отговорността на операторите и причинените от тях екологични щети.

Законът предвижда прилагането на превантивни оздравителни мерки, както и сътрудничество и обмен на информация по отношение на екологични щети с ЕК и други държави. Компетентните органи по Закона са министърът по околната среда и водите, директорите на РИОСВ, както и тези на Басейнови дирекции и Национални паркове.

Екологични щети според закона са тези с отрицателно въздействие върху защитени видове и природни местообитания, както и върху водите. „Отговорността на оператора се реализира, когато са налице един или повече оператори, които могат да бъдат идентифицирани, щетите са конкретни и измерими и може да се установи причинна връзка между тези щети и действията на оператора", се казва в проектозакона.

За финансово обезпечаване на изпълнението на превантивните оздравителни мерки в законопроекта са предвидени 4 начина. Те са застрахователна полица, банкова гаранция, ипотека върху недвижими имоти и залог върху вземания, движими вещи или ценни предмети.

В случай че операторите не осигурят финансовото изпълнение на мерките, които са предвидени, ще бъдат наказвани с глоба или имуществена санкция от 10 000 до 30 000 лв.

Ако операторът не предостави в срок поискана от компетентните органи информация, ще бъде глобяван с 1000 до 3000 лв., а ако информацията е невярна или подвеждаща - 3000 до 6000 лв. глоба.