Преместваме часовниците с час напред в 3 часа в нощта на събота срещу неделя, съобщи БНТ. Тази нощ - 24 срещу 25 март преминаваме на лятно часово време. То е въведено за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

ЕП поиска задълбочена оценка на смяната между лятно и зимно часове време

ЕП поиска задълбочена оценка на смяната между лятно и зимно часове време

Резолюцията беше приета с 384 гласа "за"

Припомняме, на 8 февруари 2018 г. Европейският парламент призова за оценка на смяната между лятно и зимно часове време.

Евродепутатите приеха резолюция, в която призоваха за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

Резолюцията беше приета с 384 гласа "за", срещу 153 "против" и 12 "въздържал се".

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората се притесняват как им се отразява на здравето смяната на часа, която се случва два пъти годишно. Обикновено беше в последната седмица на март и на октомври.

Евродепутатите намират, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Лятното часово време – ползи или главоболия?

Лятното часово време – ползи или главоболия?

Да продължаваме ли да местим стрелките...

За последните години редица държави се отказват от смяната на времето

Сред държавите, отказали се от смяна на часовника са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015). Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).

Смяната на часовника към лятно часово време е въведено на 1 април 1979 г.

Тъй като превъртането с час напред на часовниците означава, че спим с час по-малко, се появиха различни съвети как да се наспим за работната седмица. Един от съветите за наспиване е да станем час-два по-рано от обичайното в неделя, когато почиваме. По този начин в неделя вечерта ще ни се доспи по-рано и може да заспим по-рано, за да се наспим за понеделника.