Европейският парламент призова за оценка на смяната между лятно и зимно часове време, информират от пресцентъра на законодателния орган.

Евродепутатите приеха резолюция, в която призовават за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

Резолюцията беше приета с 384 гласа "за", срещу 153 "против" и 12 "въздържал се".

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората се притесняват относно последиците за здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно, през уикенда на последната седмица на март и октомври. Евродепутатите намират, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна има индикации за негативни последици за човешкото здраве, се допълва в съобщението.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да направи задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Настоящата Директива на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време, която влезе в сила през 2011 г., предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС с цел да се спомогне за ефективното функциониране на вътрешния пазар.

"За много европейци превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност. Мярката, въведена у нас през 1979 г., губи своята актуалност и основното си предимство - икономическата полза", каза евродепутатът Момчил Неков.

"Според някои оценки, българинът пести годишно едва между 60 стотинки и левче от тази промяна", допълни той и продължи: "Според сектор "Здравеопазване" обаче рисковете от катастрофи и здравословни последици са в пъти по-големи. В Европейския съюз ефектът от негативните тенденции се равнява на 131 милиарда евро. Статистиката у нас сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към "Бърза помощ" нарастват с 12%, а инфарктите - със 75 %".

"Време е Европейската комисия в най-кратки срокове да промени директивата за лятното часово време", призова българският евродепутат.

анкета

Как ви се отразява смяната на времето?

Виж резултати

Не я усещам 22.5%

До няколко дни се сменям и аз 13.2%

Един месец съм като болен 18.6%

Тази смяна е добре, пролетта е ужас 12.3%

Дразни ме принципно 33.4%