Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да стане държавна агенция, която да е на подчинение на премиера.

Това поиска Венцислав Станков от Синдиката на огнеборците и спасителите по време на среща във вътрешната парламентарна комисия, която разгледа предлаганите промени в Закона за МВР.

Пред News.bg Венцислав Станков коментира, че ако пожарната се превърне в държавна агенция, това ще позволи по-гъвкаво управление на човешките ресурси. По плана на Бъчварова тя трябва да е изпълнителна агенция.

В момента годишният бюджет на пожарната е в размер на 193,5 млн. лева. Станков е категоричен, че ако пожарната е със статут на държавна агенция, ще има по-голям финансов ресурс, защото ще е първостепенен разпоредител с бюджетни средства - като изпълнителна агенция ще е второстепенен разпоредител.

8400 са служителите на пожарната безопасност в момента. Ако тя е държавна агенция, тя ще разполага според него с по-големи правомощия, ще може да усвоява и повече европейски средства.

От коментара му стана ясно още, че над 60% от екипировката на пожарникарите в момента е с изтекъл срок на експлоатация. За пример за тежките условия, при които работят огнеборците, той даде репортажа с пожарните коли, които бяха без гражданска отговорност и поради тази причина не можеха да гасят пожари.

По европрограми за пожарникарите са закупени 4800 облекла, но те са специфични и са подходящи за гасене само на горски пожари и открити местности.

Съвсем други са изискванията за екипировката на пожарникарите при гасене на пожар на закрито. Именно там, по думите на Венцислав Станков, са големите липси в пожарната.