Започна процедурата за превръщане на българската подводница "Слава" в музей, предаде БНР. Проектът вече е получил разрешение от Министерството на културата.

Представителят на фондация "Белославско стъкло" Красимира Калчева информира, че вече е внесено предложение за регистриране на обществена колекция "Белославско стъкло". Тя увери, че разполагат със становището на Военноморския музей и могат да регистрират музеен експонат "Подводница".

"Слава" е последната българска подводница. През септември тази година беше решено, че тя няма да бъде нарязана за скрап, а ще бъде превърната в музей върху стъкло.

Собственикът на стъкларската фабрика в Белослав изрази готовност да реставрира плавателния съд, така че той да може да посреща посетители.

Предвижда се подводницата да бъде изтеглена по канала, който свързва Варненското с Белославското езеро. След като подводницата се реставрира, тя ще бъде поставена на специален постамент, а част от корпуса ѝ ще бъде под земята.

Министерството на културата е одобрило създаването на фондация "Белославско стъкло", която ще се заеме с реставрацията на подводницата.

Днес обаче съветниците от комисията по собственост и стопанство към Общинския съвет във Варна трябваше да поправят фактологична грешка, допусната при предишното решение.

Зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев обясни, че в заявлението е било записано юридическо лице вместо НПО, а това представлява проблем за кандидатстването на фондацията по проекта.

Днес се взе решение "Белославско стъкло" да получи право на ползване на "Слава" за срок от 10 години. Тя ще може да кандидатства за средства по различни проекти.