През септември ще започне ремонт на участъка от магистрала "Тракия", където стана тежката катастрофа с пет жертви вчера.

Това стана ясно по време на спешна среща се събраха представители на АПИ и пътни експерти, съобщи Нова телевизия.

Утре сутрин трябва да започне цялостна инспекция на участъка от магистралата. Обсъдена бе и идеята за забрана за движение на ТИР-ове в дните петък и неделя. Тя беше отхвърлена с мотива, че това ще бъде пагубно за икономиката на страната в период на пандемия.

А пътни експерти намират още обяснения за тежкия инцидент - недотам надеждната конструкция на мантинелите, както и това, че трафикът на тирове в дните от петък до неделя не е забранен.

3-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа на "Тракия"

3-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа на "Тракия"

На мястото на инциденда е и фирмата за възстановяване на мантинеталата

"Нашето становище е, че няма основание да смятаме, че пътната инфраструктура е причина за инцидента. Мантинелите са много стари, но не само там. Има такива на много места по републиканската пътна мрежа. Върви една поетапна подмяна", обясни инж. Иван Досев от АПИ.

"Разбрахме се съвместно Европейски център за транспортни политики, Държавна агенция за безопасност за движението и АПИ да проведем целенасочени инспекции по пътна безопасност, да обследваме проблемите с инфраструктурата и да набележим мерки за обезопасяването на този участък. Голяма част от тези отсечки са в участъци, строени преди повече от 20 години. Нормативните изисквания са много остарели", обясни Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

Стара и ръждясала мантинела - причина за катастрофата на АМ "Тракия"

Стара и ръждясала мантинела - причина за катастрофата на АМ "Тракия"

От Европейския център за транспортни политики настояват за инспекции в най-критичните точки