Туризмът се възстановява, отчете президентът Румен Радев на днешната церемония, на която удостои с държавни отличия генералния секретар на Световната федерация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили и проф. Алесандра Прианте - директор на департамент "Европа" към организацията.

Румен Радев им благодари за професионализма. Миналата година резултатите от българския туризъм надхвърлили резултатите от годините преди коронавируса, стана ясно още от изявлението му. Оставате наши приятели, обърна се той към гостите. Румен Радев е доволен от ролята на страната ни като все по-надежден партньор на представляваните от тях организации.

Зураб Пололикашвили бе удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за големите му заслуги за популяризирането на българското културно-историческо наследство и култура. Той заема поста генерален секретар на Световната организация по туризъм от 2018 г.Президентът Радев отличи проф. Алесандра Прианте с орден "Св. св. Кирил и Методий" втора степен за популяризирането на българското културно-историческо наследство и култура. Двамата гости са у нас за участие в 68-та сесия на Регионална комисия "Европа" към Световната организация по туризъм, което събира в България делегации от близо 40 държави.

По-късно от Министерски съвет съобщиха, че и министър-председателят Гълъб Донев се е срещнал с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) Зураб Пололикашвили. На срещата са обсъдени приоритетите на България за развитие на туризма. Министър-председателят Донев подчерта, че една от важните цели на правителството е възстановяването и връщането на туризма на пътя на растежа и конкурентоспособността. В тази връзка двамата събеседници отбелязаха, че по данни на СОТ България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предпандемичната 2019 г. по отношение на брой туристически посещения - с ръст от 27%. Генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили акцентира върху потенциала на България за развитие на туризма както в традиционни, така и в нови области.