Бъдеще в един по-динамичен и несигурен свят - това вижда президентът Румен Радев, който участва в конференция, посветена на децата и спорта, проведена в НСА.

Той иска младите да се възпитават в колективен дух, в патриотично възпитание в любов към химна и флага. Според Радев това означава масов спорт, природосъобразен начин на живот. 

Той запита какъв е здравният и психически статус на учениците, какво е състоянието на масовия спорт за младите хора. В момента има много проблеми, има противоречия, но те са преходни, изтъкна държавният глава.

Днес сме тук, за да градим бъдещето, посочи той и заяви, че желанието му е всеки да има достъп до масов спорт от най-ранна възраст.

В съвременния живот има все повече стрес и сблъсък на геополитики. Бъдещето принадлежи на онези далновидни и активни нации, които подготвят своите граждани за това бъдеще, което е в едно все по-задъхано състояние, каза държавният глава.

По време на конференцията медици от ВМА изтъкнаха, че над 41 млн. деца по света под 5-годишна възраст имат проблем с повишеното тегло. Едно от 5 български деца е засегнато от проблема на повишеното тегло

25% от българите са затлъстели

25% от българите са затлъстели

По думите на проф. Здравко Каменов диманиката на затлъстяване е тревожна

Децата все по-малко прекарват във физическа активност, а часовете по физическо възпитание в училище не са достатъчни. Около ¼ от децата не изпълняват изискванията за физическа активност според нормативите, казаха медиците.