Основната цел на новото издание на "Българската Коледа" е да се осигури високотехнологична медицинска апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация на нуждаещите се деца. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 17-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която се провежда под патронажа на държавния глава в помощ на болни деца.

По думи на Радев това ще разшири възможностите на лекарите у нас да прилагат иновативни методи на лечение.

Началото на кампанията беше дадено в университетската болница "Света Марина" във Варна. Тази година темата ще е "Да дарим бъдеще на болните деца".

Снимка 455206

Източник: БГНЕС

"Българската Коледа" надхвърля рамките на благотворителна инициатива, защото тя ни дава вярата, че живеем в общество, което се крепи на хуманни ценности, подчерта президентът.

Той благодари на лекарите и медицинските специалисти, посветили живота си за здравето на българските деца, и допълни. По негови думи доверието към "Българската Коледа" се увеличава, тъй като лечебните заведения използват ефективно дарените средства за закупуване на необходимата апаратура за лечение.

Снимка 455205

Източник: БГНЕС

Радев посочи, че целта на инициативата е тежките заболявания да бъдат овладени в най-ранна детска възраст, за да се даде шанс на децата да водят пълноценен живот.

Той изтъкна, че при миналогодишната дарителска кампания, посветена на децата с тежки заболявания и увреждания, "Българската Коледа" е събрала 2 440 000 лв. Със средствата са били подпомогнати 551 деца с общо 853 162 лв. 464 от тях са получили средства за рехабилитация; 63 деца са били подпомогнати за осъществяване на скъпоструваща медикаментозна терапия, а на 24 деца с неврологични заболявания са били дарени средства за медицински изделия и помощни средства.

Снимка 455203

Източник: БГНЕС

"Българската Коледа" дари на 19 лечебни заведения от цялата страна високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха университетски и многопрофилни болници в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра, Стара Загора.

Благодарение на "Българската Коледа" университетската болница "Света Марина" вече разполага с анестезиологичен апарат със съвместим пациентен монитор на стойност 120 000 лв., който създава възможност да се подобри лечението на новородени и деца от цяла Североизточна България.