Започнаха проверки за състоянието на старите гори във всичките шест държавни предприятия, отговорни за управлението на държавните горски територии в България.

Те са инициирани със заповед на Министерството на земеделието, храните и горите след сигнал, подаден от природозащитната организация WWF. Документалните и теренни проверки ще продължат до края на януари.

Сигналът на WWF е в резултат от анализ, направен чрез публично достъпна GIS платформа за горите.

Добромир Добринов, експерт по природозащитно законодателство на WWF, обяснява, че в платформата има информация за площта, средната възраст на гората, основния дървесен вид, позволителното за сеч, ако има такова, и т.н. за всеки един горски подотдел.

Той отбеляза, че е установено, че в някои от обявените за опазване стари гори са проведени сечи. 

Проверката на WWF е установила, че нарушения са извършвани на териториите на всичките държавни предприятия. 

Според природозащитниците е недопустимо да се провеждат различни видове сечи, след като има издадена заповед от министъра на земеделието през ноември 2016 г., че такава дейност е забранена.

Те посочват и друг разпространен тип нарушения свързан с промяната на номерацията на съответните отдели и подотдели.  Според тях така се избягва забранителния режим и се затруднява контрола.

От WWF настояват да се санкционират строго подобни нарушения и в другите горски територии.

Старите гори са последните кътчета дива природа, които са слабо повлияни от човека. Те пазят уникални примери за естествените процеси в природата и все още съхраняват генетичното и биологично разнообразие, характерно за девствените гори, съществували някога в цяла България.

Стари гори у нас има предимно в строго защитени територии и в стопански участъци, където достъпът все още е ограничен.

Основна заплаха за тях е извършването на сечи за дърводобив, които променят драстично характеристиките им и водят до загуба на местообитания за техните обитатели.