Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) категорично се противопоставя на заплахите срещу журналисти заради въпросите, които задават като част от работата си.

"Призивите за "прочистване" на медиите от журналисти, които дръзват да питат, т. е. да вършат отговорно работата си, са недопустими", изтъкват от асоциацията.

Повод за позицията им е материал във вестниците "Телеграф" и "Монитор", в който се отправя призив телевизия bTV да бъде "прочистена" от журналисти като Светослав Иванов.

Според АЕЖ атаката срещу Иванов идва в отговор на зададени от него въпроси към американския бизнесмен Ярив Лернер, изпълнителен директор на "Ню Бояна", във връзка с обявеното намерение на последната да придобие част от издателския бизнес на депутата Делян Пеевски, към който принадлежат и вестниците "Монитор" и "Телеграф".

"Тъй като тези нападки към журналисти не са прецедент и с оглед на политическото и икономическото влияние на Пеевски в България, подобни публикации биха могли да се възприемат и като заплаха срещу журналиста и опит за оказване на натиск върху ръководството на телевизията", предупреждават от АЕЖ.

От асоциацията констатират, че ако известни журналисти от национални телевизии могат да бъдат подлагани на неприкрит публичен натиск, със сигурност журналистите, които работят в по-малки медии, са в още по-тежко положение