Български ученици постигнаха международен успех на голям технологичен форум в Германия.

Със свой иновативен проект възпитаниците на Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет в София завоюваха трето място в едно от най-авторитетните технологични събития в Европа.

Единадесетокласниците Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос, Александър Мечкаров, както и техните ментори Петър Кирков и Кирилка Ангелова участваха в първото издание на European Defense Tech Hackathon в Мюнхен, като част от фестивала на бъдещето Festival der Zukunft. Целта на събитието е да стимулира иновациите в ключови за континента сфери, като опазване на живота в конфликти и контролиране на информационната среда.

Учениците на ТУЕС бяха единствените участници от България. Темата, избрана от българския отбор, бе "Идентификация на противопехотни мини чрез използване на дронове и изкуствен интелект".

За технологичното събитие нашият отбор разработва модул за дронове, който локализира противопехотни мини в сканираната зона и визуализира тяхната локация върху картата. Локализирането на мините става чрез анализ на термалното изображение на сканираната зона. Проектът започва с проучването на научни разработки по проблема, като седмица преди хакатона отборът, с подкрепата на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", успешно извършва наблюдения и генериране на набор от данни, с които да тренира алгоритмите за компютърно зрение - вид изкуствен интелект, който е в сърцето на модула.

Снимка 672890

Източник: ТУЕС

Целта на проекта е значително да се поевтини и улесни идентификацията на противопехотни мини, тъй като това е значителен проблем, който забавя възстановяването на нормалното функциониране на обществото и икономиката след приключване на бойните действия. Минните полета, които остават след военните конфликти, продължават с години да вземат невинни жертви, а според Световната банка само разминирането на Украйна ще струва 37 милиарда долара.

Модулът за откриване и локализиране на противопехотни мини въз основа на топлинната им сигнатура спечели трето място в Европейския хакатон за отбранителна техника 2024 г., а преди българският отбор се нареждат само две идеи- за "разпределено откриване на сигнали и цели с помощта на софтуерно дефинирано радио (SDR) и TdoA" и "microMANPAD, инструмент за защита срещу безпилотни летателни системи".

Хакатонът се състоя в Мюнхен между 28 и 30 юни.

Снимка 672888

Източник: ТУЕС