"След 2000-та година няма увеличаване на дела на пенсионерите и те би трябвало да получават по-високи доходи, за да изкарат щастливо своите старини. Не бива да ги забравяме с ниски доходи като токсични отпадъци.". Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев пред БНР.

По думите му в редица европейски страни пенсионерите получават над 100% от заплатата си след пенсиониране. Той даде пример с Хърватия, където получават 129 %, в Турция пенсионерите получават 100 %, в Холандия - 101 %, над 90 % спрямо доходите си.

По-високи доходи получават даже пенсионерите в Индия, Португалия и Италия, а най-ниските доходи спрямо това, което са заработвали хората, в момента са във Великобритания. Европейският съюз е средно със 71%.

Социалната пенсия за старост става 125,58 лв. от 1 юли

Социалната пенсия за старост става 125,58 лв. от 1 юли

Досега тя беше 120,98 лева

"Логиката е много проста - вие сте работили 40 години, така че сте натрупали за следващите 4 или 14 години, които ви остават достатъчно средства, за да живеете добре и по-добре", каза Дуранкев.

Той иронично анализира с какви пари ще разполага получателят на минимална пенсия на ден след увеличението от 1 юли. "От този момент щастливият български пенсионер с минимална пенсия ще заживее с 6 лв. и цели 92 стотинки. Нещо изключително високо! Как да не замечтае човек да продължи работата си до смъртта си, че и след това?", възкликна Дуранкев.

14 лв. увеличение на средната пенсия от 1 юли

14 лв. увеличение на средната пенсия от 1 юли

Минималната пенсия нараства до 207.6 лева

В този момент минималната пенсия спрямо минималната заплата е 40%, а средната пенсия спрямо средната заплата - 33%, пресметна проф. Дуранкев. Той отбеляза още, че има тенденция на намаляване на спестяванията в ниските депозитни групи и обратен тренд при високите.

Според икономиста много бързо тези пенсии ще бъдат подядени от инфлацията. Хората оцеляват ден за ден, смята той.
"Тази политика на доходите в България, която се прехвърли от времената БСП - Станишев в ерата Борисов 1, 2, 3 с ниски данъци за най-богатите, със същите данъци и за най-бедните - това нещо е срам и позор през 21 век", допълни проф. Боян Дуранкев.