До наводнения се стигна в столицата заради проливния дъжд, придружен с гръмотевици, който се излива днес, предадоха bTV и "Нова".

За периода от 18:30 до 19:45 часа тази вечер в Националния оперативен щаб са постъпили над 172 сигнала в София за наводнени улици, мазета и приземни етажи, подлези, ресторанти, детски градини и други сгради.

По сигналите работят всички екипи на Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Най-силно засегнати са х-л Шипка, метростанция "Витоша", църквата в подлеза на хотел "Балкан", подлези - Централна гара, Спортното министерство, гаража на СДВР, 184 ЦДГ в Лозенец, Лъвов мост, Банка ДСК на Княз Александър І, Театър 199, заведения и ресторанти на приземните етажи, над 10 подлеза, болница "София мед", ЦСМП - София (Сточна гара), Министерство на туризма, Информационен център на Министерството на отбраната.

Съобщава се за наводнени станции на метрото. То обаче продължава да работи по график. 

Наводнен е и подлезът при Софийския университет. 

В социалните мрежи заваляха и клипове и снимки от столични търговски центрове, чиито покриви са протекли. 

В съобщения, потребители сравняват шеговито столицата в момента с Венеция. 

За момента няма данни за пострадали. 

Припомняме, че за днес бе обявен жълт код за валежи и гръмотевици за цялата страна. 

В област Кюстендил в следствие на проливен дъжд е нарушен достъпът до 5 села: Николичевци, Враца, Преколица, Церовица и Бобешино. Отнесени са пътните настилки до тях. Към засегнатия район в момента пътуват екипи на РДПБЗН - Кюстендил за оценка на обстановката и предприемане на мерки.

Според справка със сайта на НИМХ на БАН, очаква се утре валежите да спират.