Стотици почитатели и колеги изпратиха певеца Бисер Киров, който ни напусна тази седмица на 74-годишна възраст след мозъчен инсулт, предаде Дарик. Поклонението бе в сградата на Народния театър в столицата и събра на едно място музиканти, актьори, писатели и приятели на естрадната легенда.

"Бисер има много с какво да се помни и преди малко чух едно негово обръщение - да се обичаме. Това е най-важно и то ни липсва напоследък. Гигант, мъдрец! Бисер ще бъде много цитиран, не просто слушан. Много рано си отиде", припомни певицата Йорданка Христова.

"В него имаше още много песен, много живот. Никой не предполагаше, че му има нещо. Винаги съм си казвала, че като че ли сърцата на хората на изкуството спират много по-рано и не дават възможност на публиката да разбере това нещо. Неговите песни ще живеят и ние ще се радваме на неговото изкуство", заяви актрисата и певица Грета Ганчева, .

Богдана Карадочева го определи като неин много близък приятел: "Много талантлив, много духовен... Бог да го прости!"

Бисер Киров свири на цигулка, след това на виола, после и на китара. Пее в рок-дуети с Георги Минчев, които продължават по време на съвместната им военна служба и като студенти. Случайно на 8 декември 1966 година е слушан от Морис Аладжем и през 1967 г. започва професионалната му кариера на вокален изпълнител с оркестър "Балкантон".

Киров има над 4500 концерта в Европа, Америка, Азия и Африка проведени, чрез "Софияконцерт", "Кюнстлерагентур", "Госсконцерт", "Прагоконцерт", "Пагарт", "Кубартиста", "Джим Халси Ко", "Макс Арт Интернешънъл". Четири сезона е солист във "Фридрихщадтпаласт" в Берлин, тогавашна ГДР - 1971, 1972, 1975 и 1977 г. В продължение на осемнадесет години е най-популярният певец-чужденец в ГДР.

Като композитор има записани над 300 свои песни на български, руски, немски, чешки, полски, испански.