Протест под надслов „Аз съм куче” се проведе тази сутрин пред Столична община. Десетки природозащитници се събраха, за да изразят недоволството си от лошите условия, в които кучетата в приютите живеят. В подкрепа на твърденията си част от тях влязоха в клетки, за да демонстрират колко лоши са условията.

Общинската съветничка Марта Георгиева от Реформаторския блок обясни, цитирана от БиТиВи, че протестът е организиран, след като хората са разбрали какво се случва зад затворените врати на приютите. По думите й там имало мизерия, смърт и колосална кражба на обществени средства. Георгиева се прочу с едно от тематичните боядисвания на Паметника на съветската армия.

По мнението на общинската съветничка Столична община е „най-масовият, системен и институционализиран убиец на животни”.

Конкретни искания бяха отправени от страна на протестиращите към общината. Те не желаят животните да се държат във външни клетки. Освен това настояват докато условията не се подобрят, да не се приемат нови четириноги.

В отговор представител на общината увери, че приютите отговаряли на нормативната уредба и изискванията на Световната здравна организация.

От фейсбук страницата, където е организиран протестът, става ясно, че природозащитниците настояват за незабавната оставка на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска. Според тях тя била пряко отговорна за всички дръзки закононарушения.

Недоволните граждани настояват незабавно да се осигури широк свободен достъп до заварените в незаконните приюти кучета. Там трябвало да бъде разрешен ежедневен достъп на граждани, граждански организации и доброволци за наблюдение и участие в цялата грижа за животните.

За затворените в приютите животни трябвало да се предприеме масова осиновителна кампания. Протестиращите настояват и за назначаване на проверки и наказание за отговорните лица, които са злоупотребявали, проявявали безотговорност, безстопанственост и са отклонявали публични финансови средства. Настояват да бъдат наказани и допуснали жестокостите, довели до смърт или страдание на животните в общинските обекти.

В отговор на протеста Йорданка Фандъкова обясни, цитирана от БНР, че ще бъде засилена кампанията за осиновяване на бездомни кучета. Тя обясни, че когато встъпила в длъжност преди няколко години заварила 9000 бездомни кучета. Сега броят им бил 3800.

Фандъкова постоянно извършвала проверки. При установени нарушения, тя налагала наказания. Две жени били уволнени заради лошо отношение към животните в приютите. Нямало обаче основание за искане на оставката на Мария Бояджийска. Фандъкова призна, че общинският приют в кв. „Сеславци” бил с изключително лоша инфраструктура. Затова там вече не се правели кастрации и медицински манипулации на животни.