Автомобилисти излизат на протест днес пред сградата на Министерски съвет. Недоволството е срещу отнемането на лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС).

Пред националното радио темата коментира председателят на федерацията Владимир Илиев. "Надявам се всички, които подкрепят автомобилния спорт, да дойдат днес пред Министерски съвет и президентството, за да може да потърсим отговор на въпроса - защо така внезапно беше отнет лицензът на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и даден на новосформирана организация", посочи той.

Недоволството има за цел да насочи общественото внимание към проблемите в спорта.

Припомняме, лицензът на федерацията беше отнет на 18 април.

Илиев коментира аргументите на Министерството на младежта и спорта (ММС) за отнетия лиценз. По думите му аргументацията на ведомството е странна.

"Да, много странна аргументация има - тя се основава на решението на управителен съвет от една организация в частна полза, това е Съюзът на българските автомобилисти, който, виждате ли, бил член на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) и на тази база той решава да отнеме лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт", обясни председателят на БФАС.

Той намира парадокс в това, че у нас Министерството на младежта и спорта е органът, който управлява спорта, а не частни организации. В този случай "как и защо тази частна организация е станала член, кога е станала, как така 30 години тази федерация управлява спорта в България и изведнъж една организация в частна полза ѝ го отнема", недоумява Илиев.

Владимир Илиев коментира и правилата за даване и отнемане лиценз:

"Има написани (правила - бел. ред.), те са добре описани в Закона за физическото възпитание и спорта, посочени са два члена от страна на министерството, на базата на които ни се отнема лиценза, но в същото време ние отговаряме на изискванията на тези членове. Това наложи бърза реакция от страна на министерството. Внесоха промяна в Закона за спорта - именно тези два члена да бъдат променени, така че да могат частните организации да дават права и делегация за спорт в България."