Жители на селата Бели бряг и Трояново излязоха на протест пред Народното събрание.

Причината - имотите на хората са на пътя на разширяващите се рудници за лигнитни въглища "Мини Марица-изток". В същото време жителите, които трябва да се изселят, не одобряват и ниските обезщетения, които държавната компания им предлага за изкупуване на имотите им.

Хората искат адекватно обезпечаване на имотите им.

Протестът предизвика интереса на депутати от БСП, които излязоха пред парламента, за да успокояват протестиращите.

Трима социалисти слезли при протестиращите - народни представилите от област Стара Загора - Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова. Това стана ясно от прессъобщение на БСП по повод недоволството.

По думите на Стойнев исканията на хората от Бели бряг са справедливи и изпълнителната власт трябва да им обърне внимание. Той се надява протестиращите да бъдат приети в Министерството на енергетиката, където да поставят проблема си.

Стойнев: "Изплащане на жилищата им на база пазарна оценка, при положение, че цените са изключително ниски, не ги удовлетворява по никакъв начин. С тази компенсация те няма как да закупят нови."

147 имота е изкупил рудник в село Бели бряг, планира още над 50

147 имота е изкупил рудник в село Бели бряг, планира още над 50

Имотите се продават само на доброволен принцип, уверяват от компанията

Социалистът Гьоков пък натърти, че Община Раднево направо е отписала двете села.

"За съжаление, община Раднево е отписала селата Бели бряг и Трояново и не отделя никакви средства от концесионната такса на мините за тях. От 200 къщи в село Бели бряг са останали само двайсетина неизкупени имота, защото предлаганата сума по никакъв начин не може да удовлетвори хората", заяви той.

Рудник иска да купи на безценица къщите на хората в две села, възмутена Манолова

Рудник иска да купи на безценица къщите на хората в две села, възмутена Манолова

Омбудсманът призова НС да гласува мораториума за парк "Бедечка"