Протест на Синдикат "Пътно дело" към КНСБ се проведе от 11 часа на лявото пътно платно на автомагистрала "Хемус" в посока София непосредствено преди лява тунелна тръба на тунел "Топли дол". Протестът е под надслов "Достоен труд - достойно заплащане". Информация за него беше оповестена от синдиката, който настоява за увеличение на заплатите на работещите в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) с поне 20% с Бюджет 2024. 

Протестиращите затвориха магистралата при тунела и в двете посоки.

"Миналата година след като на 13 декември затворихме тунел "Витиня", ни дадоха 30% от заплатите. Тогава заплатите бяха под 600 лева нетно възнаграждение. Сега са под 1000 лева. Искаме достойно заплащане, трудът ни да бъде оценен", изтъкна председателят на синдикат "Пътно дело" Малина Кованджиева. По думите й в АПИ има голямо текучество на кадри заради малките възнаграждения. "Пътищар - това звучи гордо", каза патетично Кованджиева.

Представители на протестиращите провеждат среща с ръководството на АПИ, което евентуално може да съдейства за изпълнение на искането им.

За исканото повишение на възнагражденията на 2417 служители в пътната агенция е необходимо в бюджета за следващата година да бъдат предвидени 17 088 409 лв.

"Считаме, че подобрението на възнагражденията ще бъде израз на професионалното признание към усилията и ангажимента на нашия трудов колектив. Това ще подкрепи мотивацията на служителите и ще способства за подобрение на общата работна атмосфера", се казва в декларация на синдикат "Пътно дело", адресирана до шефа на АПИ, регионалния и финансовия министър.

Служители на ИА "Автомобилна администрация" излизат отново на протест

Служители на ИА "Автомобилна администрация" излизат отново на протест

Причината е неизпълнени искания след подписано споразумение

От синдиката посочват, че инвестицията в работната сила чрез увеличение на заплатите е съществена за качеството на предоставяните от агенцията услуги, а мотивираните и удовлетворени служители са ключови за успешното изпълнение на задълженията. От "Пътно дело" допълват, че увеличението на възнагражденията е важен стимул за привличане и задържане на квалифициран персонал, което е особено важно в конкурентната среда, където привличането на квалифицирани кадри играе решаваща роля за успешното развитие на институцията.

Според синдикалистите увеличението на заплатите с 20% ще е справедливо признание за постоянния принос на служителите в постигането на целите и задачите на агенцията. Те заявяват, че искането за увеличение на работната заплата не само отразява нуждите на служителите, но и е инвестиция във високо мотивиран и ефективен трудов колектив.

Културните дейци отново излязоха на протест

Културните дейци отново излязоха на протест

Те настояват за законови промени, които да гарантират увеличението на доходите им

"Предвид обстоятелството, че от 1 януари 2024 г. минималната работна заплата за страната ще бъде 933 лв., голяма част от служителите в Агенция "Пътна инфраструктура" ще се окажат на минималната работна заплата, а някои и под нея. Като отчетем факта, че в структурата на АПИ работят високо квалифицирани и обучени хора, които контролират и сертифицират важни дейности по поддръжката и ремонта на републиканските пътища и управление на проекти, следва да получават адекватни възнаграждения за труда си. Считаме, че увеличение на работните заплати с 20% е справедливо и ще компенсира част от натрупаната инфлация през годината", се изтъква в декларацията.

От синдикат "Пътно дело" заявяват своята готовност, ако не бъдат постигнати конкретни резултати по заявените искания, да организират и проведат протестни и стачни действия в защита на своите достойни възнаграждения и условия на труд.

От полицията предупреждават, че е възможно да бъде затруднено движението по автомагистрала "Хемус" в района на тунела "Топли дол" в посока към София между 11 и 13 часа заради предстоящите протестни действия. Предприети са мерки за организация на движението в участъка в посочените часове.