Днес, 06.12.2023 г., правим последен опит да постигнем разумно разрешение на поставените въпроси - в рамките на Социалното сътрудничество и партньорство. Ако днешните преговори не дадат адекватен резултат, за втори път тази година ще упражним правото си на ефективна стачка - и този път ще бъдем безкомпромисни. Това заявиха чрез разпространено в медиите прессъобщение работещите в Изпълнителна Агенция "Автомобилна администрация", представлявани от КТ "Подкрепа".

От агенцията припомнят, че след четиридневна ефективна стачка, в цялата страна, на 03.08.2023 г. се подписа Стачно споразумение, с което ръководството пое няколко справедливи ангажимента:

  • Да бъдат предприети действия за увеличаване с 30% на работните заплати на всички работещи в Агенцията;
  • Незабавно да бъдат изравнени възнагражденията за еднакъв труд, с приоритет към получаващите под 1000 лв. месечно;
  • Да бъде попълнен недостигащият персонал в Агенцията за изпълнение на нейните законови функции;
  • Да бъдат предприети действия за подобряване условията на труд, материалната база и техническото оборудване.
Служителите на Автомобилна администрация започват ежедневни протести

Служителите на Автомобилна администрация започват ежедневни протести

Те настояват за увеличение на заплатите с 50%

Веднага след подписване на цитираното Стачно споразумение, Ръководството на Агенцията беше освободено. По думите на служителите, те са дали възможност на новоназначения изпълнителен директор да встъпи в длъжност, да се запознае с исканията им и да подготви тяхното изпълнение.

"Въпреки многократните ни настоявания обаче, поетите ангажименти остават неизпълнени и до днес", допълват от КТ "Подкрепа. Те отбелязват, че има служители, които работят за по-малко от 1000 лв. месечно; че автомобилният парк е в окаяно състояние и буквално се разпада, а законът изисква да бъдат санкционирани водачите за далеч по-малки несъответствия по превозните средства; че колеги упражняват задълженията си със скъсани или напрово липсващи униформи, което "обижда функцията по държавния контрол".

"Ние обичаме работата си и желаем да работим достойно!", категорични са служителите.

Днес от 14:00 ч. в сградата на ИА "Автомобилна администрация" предстои да се проведе среща за преговори по стачни искания между ръководството на агенцията и представители на Фирмена синдикална организация (ФСО) към Националнен железничарски синдикат "Подкрепа", работещи в ИААА.

"Изпълнили сме всички стъпки по закон, които ни дават право на това. Разполагаме със синдикални членове и симпатизанти навсякъде в страната, където действат структурни звена на Агенцията. Колегите няма да отстъпят от записаното в Стачното споразумение. Ние също. Ръководството на ИААА е на ход", допълват от синдикалната организация.

Служители на ДАИ на протест - искат да работят и след осмия час

Служители на ДАИ на протест - искат да работят и след осмия час

Те са против въвеждането на сумирано изчисляване на работното време