Пореден протест на бащи се проведе пред Съдебната палата. Те отново поискаха споделено родителство, съобщава БГНЕС.

Споделеното родителство е страшно ефективно. То гарантира, че детето ще има възможност да изгради лична връзка с всеки един от родителите си. Всеки един от тях пък ще може да понесе сравнително по-рано тежестта и радостите на родителството, коментира Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие "Член 24". Той посочи, че споделеното родителство е като споделените пътувания и споделената икономика.

По думите на Борисов в Австрия законът е много ефективен. Почти във всички държави в Европа имало споделено родителство.

Пламен Борисов смята, че предложението за изменение на Семейния кодекс е стъпка напред, но не е достатъчно добро.

Модерното европейско и световно законодателство предлага споделеното родителство да е под формата на оборима презумпция. Така то ставало истинско. Съдът трябвало да направи всичко възможно детето да прекарва не по-малко от 35% от времето с когото и да е от родителите си.

Пламен Борисов поясни, че в момента това време е около 2% - два уикенда месечно и от 20 до 30 дни ваканция през лятото. Той смята, че това не е достатъчно, за да се изгради нормална връзка дете-родител. Режимът произвеждал неделни татковци и по-рядко майки, тъй като дете и родител си ходят на свиждане. Борисов възнегодува, че на свиждане се ходи в болница или затвор. Той е категоричен, че родител и дете имат нужда да изграждат ефективна връзка.

На протеста пристигна и човек, имитиращ Доналд Тръмп. Сивмоликата била, че както той иска да направи САЩ велика, така и нaшето правосъдие ще стане велико, ако съдът направи децата щастливи.