"Протестите приключиха около 2-ри октомври и така беше редно. Редно е сега всеки да си отиде у дома и да се готви за изборите, да сте будни на изборите. Няма нужда от протести вече. Няма нужда от хора да студуват по улиците и да се заразяват един друг. Оказа се, че властта е по-устойчива от стихийно организираните протести".

Това заяви пред БНР писателят Захари Карабашлиев.

Той сподели, че в началото е мислел, че предсрочните избори са неизбежни, защото е давал по-голям кредит на хората във властта.

"Идеята, че можеш да продължиш един ден повече да си във властта, при положение, че е доказано, че това си ти (снимките и записите - б.р.) - каква работа имаш да държиш властта на всяка цена, но - сгрешил съм", подчертава той.

Според него общественото мнение е събудено, а това никой не си го е мечтал през март.

По думите на писателя в момента в страната са се насложили четири кризи - здравна, политическа, икономическа и морална криза, която демонстрират управляващите.

По повод Деня на будителите Карабашлиев заяви, че честваме будителите стотина години, след като са починали.

Нашите будители се превръщат в такива, след като си заминат от този свят, посочи писателят.

"Не намирам думи, за да изразя отношението си към бившия министър на културата Вежди Рашидов, който се отнася към хората - като към пълнеж. Можете ли да си представите цивилизована страна, в която бивш министър се изказва за хора като за пълнеж. За мен това е окончателна диагноза на този режим, който е допуснал толкова високо във властта такъв човек, а и диагноза за този човек", коментира Захари Карабашлиев във връзка с позиция на Рашидов, в която е споменат и той.

"Говорим за една наглост и лъжа. В Брюксел бяха поканен от постоянното представителство да произнеса реч за 24 май. Затова не съм получил нито лев хонорар.Ако за неща, които са лесно проверими, този човек лъже, представете си пък за неща, които са по-трудни за проверяване", отбеляза писателят.

Карабашлиев изтъкна, че не може да подкрепя политическа формация, за да получа облаги. Това по думите му е нелепо.

"В днешно време продължаваме с рефлекса, че политиката е нещо мръсно и ние не трябва да се бъркаме там. Това е добре използвано от политиците. Ето една удобна група, която я разкарваме, като ги овъртолваме в нашия дискурс и т.н. Веднага този глас на разум и истина бива маргинализиран. Аз не страня от тези неща - на протестите бях от първия ден, за мен е било най-естественото нещо да протестирам, да изразя гражданската си позиция, коментира той.