Собствениците на земи в село Шкорпиловци и в цялата община Долни чифлик ще се присъединят към протеста, иницииран от инициативен комитет "Разлог" на площад "Независимост" в столицата утре - 18 януари от 10.00 часа.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че жителите на Разлог са готови да изострят протестите си във връзка с НАТУРА 2000, като днес планират блокиране на пътя Симитли - Гоце Делчев.

Жителите на морската община настояват да се направи незабавно преразглеждане на включените в НАТУРА 2000 територии. По предложение на екоорганизации в мрежата са включени над 80% от земите в общината. В нея влизат Шкорпилови със 100% от територията си и селата Старо Оряхово, Ново Оряхово, Рудник и Юнец.

Заедно с инициативен комитет "Разлог", инициативният комитет на жителите на с. Шкорпиловци от община Долни чифлик ще поканят бъ;гарските държавници на среща в читалището на с. Шкорпиловци на 20 януари 2007г., на която да се обсъдят възможностите за актуализация на картата по НАТУРА 2000.

В случай, че няма реакция по призива, хората ще стартират ежедневни блокади на пътя Варна-Бургас.

В специална декларация до всички отговорни за НАТУРА 2000 институции в страната, инициативният комитет поиска организиране на публични дискусии с участието на всички заинтересовани страни за включването на територии в НАТУРА 2000, изключване на населените места, урбанизираните зони и всички частни земеделски земи от мрежата, както и предоставяне на максимална информация относно ползите и недостатъците от НАТУРА 2000 и статута на земята.

Заместник-министрите на околната среда и водите Йордан Дардов и Чавдар Георгиев ще се срещнат утре в МОСВ в 13.00 часа с представители на протестиращите от Разлог, Банско, Добринище и Шкорпиловци.

В срещата ще участват още експерти от МОСВ и Симеон Марин, национален координатор на проекта и представител на екологичната организация "Зелени Балкани".