Парите, които се изкарват от реклама на хазарт, са кървави пари. Известните личности, които участват в такива реклами, трябва да се засрамят. Това коментира психологът Иван Игов в ефира на "Хоризонт" по БНР.

По мнението му това се отнася и за депутатите, които отхвърлиха предложението тези реклами да бъдат спрени или силно ограничени.

Игов обяснява, че зависимостта към хазарта е особена понеже това е вид адреналинова зависимост. Хората продължават да играят, не защото искат да спечелят, а защото ги е страх да загубят.

Мнозинството се стъписа пред хазарта и вселената му от зависимости

Мнозинството се стъписа пред хазарта и вселената му от зависимости

Само опозицията все отношение към забраната на рекламата на хазартни игри

Най-застрашени от тази зависимост са децата, по думите на психолога, защото те са най-засегнати от рекламите, но и при онлайн казината няма ограничения. Онлай тийнейджърите нямат ограничения. Всъщност, обяснява Игов, онлайн казината разчитат на развила се зависимост от ранна възраст, която продължава и в бъдеще.

Игов изтъкна, че в България е пълна свободия по отношение на хазарта, но все пак е на мнение, че той не трябва да бъде забранен. Той поясни, че забраните водят "до изкривяване, нелегално залагане и отново загуба на пари".

В България регистърът за хора с такава зависимост е доброволен, отбеляза Иван Игов, но според него той трябва да стане "недоброволен".

"Това може да се постигне с едно решение на прокуратурата", каза психологът, като допълни, че близките трябва да могат да се обръщат към полицията, която да проведе разследване, което да докаже зависимостта на даден човек, което е много лесно.

Иван Игов смята, че самият бизнес трябва да вземе решение как да ограничи зависимите хора. Но без специализирана помощ не може да се избавиш от тази зависимост, заключи Игов.

СЕМ не следи и не отговаря за рекламите на хазарт

СЕМ не следи и не отговаря за рекламите на хазарт

Соня Момчилова изнесе лекция на депутатите, че не пазят бъдещето и децата