Над 40 училищни психолози помагат доброволно на ученици, родители, учители и непедагогически специалисти, стресирани от пандемията от COVID-19, съобщават от Министерството на образованието.

Те дежурят на безплатни телефонни линии в шест областни центъра в страната, за да отговорят на притесненията и демотивацията за учене в онлайн среда, да съдействат при депресивни състояния вследствие на дългата изолация и при адаптацията към присъствените занятия след продължителен учебен процес от дистанция. Специалистите могат да окажат психологическа подкрепа и за преодоляване на страха от вируса или при загубата на близки хора.

МОН за трети път откри безплатни горещи телефонни линии за нуждаещите се деца и работещи в системата на образованието. Освен доброволците - училищни психолози, на позвъняванията ще реагират и техни колеги от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към ведомството.

Синдикат "Образование": Локдаунът увеличи бърнаут ефекта сред учителите ни

Синдикат "Образование": Локдаунът увеличи бърнаут ефекта сред учителите ни

Очакват обобщена картина за всички европейски държави

Линиите работят от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа и са отворени за всички ученици, родители, педагогически и непедагогически специалисти от страната. Препоръчително е да се използват телефонните номера в най-близкото населено място. По този начин при преценка психолозите могат да насочат нуждаещите се хора към услуги за подкрепа в общността.

Организацията за предоставяне на психологическа подкрепа е създадена съвместно с регионалните управления на образованието, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и директори на училища.

Предвижда се телефонните линии да са отворени до 31 март 2022 г.

75% от учителите у нас не си доспиват от стрес

75% от учителите у нас не си доспиват от стрес

Проблемите с децата и родителите измъчват най-много преподавателите

Горещи телефонни линии за психологическа подкрепа:

София-град - 0877 183 133

Бургас - 0893 631 573

Варна - 0877 566 696

Велико Търново - 0882 247 454

Пловдив - 0800 16 793

Стара Загора - 042/210-089