Защо мълчаливо си затваряме очите за насилието, което ни залива всеки ден? Ще допуснем ли да ни убие агресията, която ни залива? Какви последствия ще имат пандемичните ограничения върху психическото здраве на обществото? Какво трябва да се промени в грижата за психичното ни здраве? На тези въпроси търсиха отговор психолозите Христо Монов и Младен Владимиров в студиото на "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

Жесток побой над майка на три деца в Божурище

Жесток побой над майка на три деца в Божурище

Подозира се приятелят на жената

"Ние живеехме в един свят, който беше така построен, че богатството беше разпределено по начин, по който много хора се чувстваха излишни. Една огромна част от човечеството изведнъж, когато дойде Ковид-19, се затвори. Беше лишена от възможността да задоволява и най-елементарните си потребности. Този вирус изостри ситуацията. Винаги, когато се случи критична ситуация, изпъкват най-същностните черти на един човек", припомни Монов, като призна още, че много голяма част от човечеството има недобре структурирана личност.

"Има семейства в България, които цяла година спестяват, за да идат на почивка в Гърция. И сега, когато и тази възможност им е отнета, те започват да трупат в себе си желание за друг тип изява", допълни той.

Владимиров настоя, че има нужда от реформа за грижата за психичното ни здраве.

"Последната случка, която стана в "Лагера", показа нещо, което в психологията се нарича "Синдром на лошия самарянин" - всички ние, натоварени да се грижим за подрастващите, мълчаливо си затваряме очите. Виждаме "Макс и Мориц", които около нас извършват бели, но понеже не са в нашия двор - ние си казваме: "Аз не бия моята жена, нищо, че някой бие своята в друг апартамент", подчерта психологът.

Според него сме станали толерантни към насилието.

Мъж прати приятелката си в болница след побой

Мъж прати приятелката си в болница след побой

Сигналът е подаден от сина на пострадалата

"Това показва безсилието на държавата. Ние имахме три избора тази година и никой не успя да говори за домашното насилие. Никой не реши в предизборната си кампания да говори за правата на жените. Ние ще си представяме, че те все още ще седят край печката и ще изпълняват ролята на домакиня. Те са майки и съпруги. Никой не говори, че трябва да се промени законодателството. Всички трябва да се погрижим за това да няма престъпления, основани на пола", категоричен е Младен Владимиров.

Според Монов случаите на домашно насилие в някои страни са нараснали в пъти.

"Ние се оказахме неспособни за оня свят, в който живеехме - много контакти, динамика, кариера, пари. Има нужда от промяна в законодателството. И не с ожесточаване на наказанията, а със създаване на такива условия, в които тези, които са жертва, да имат къде да потърсят подкрепа. В последните 2 години имам 8 случая на мъже, които са жертва на домашно насилие", подчерта Монов.

Владимиров добави, че всеки в това общество е равен и има право на бъде защитен.

22-годишна майка задържана за убийството на детенцето й

22-годишна майка задържана за убийството на детенцето й

В плевенското село Лазарово

"Нека да си говорим и за ранните ромски бракове - нещо, за което широко си затваряме очите. Момичето, което на 14 години, отпада от учебната система, за да се омъжи. И след това ѝ се спира професионалното развитие. Не си говорим за това, повечето жени са в икономическа зависимост от съпрузите си. Те не им дават да работят", посочи той.