Пречиствателните станции за отпадъчните води в курортите и вилните селища по Черноморието да се изграждат чрез публично-частно партньорство, защото държавата не може да поеме такъв ангажимент. Това препоръча министър Джевдет Чакъров на кметове от черноморските общини.

Това стана на среща днес в Министерството на околната среда и водите по време на която беше обсъден проблема с пречистването на отпадъчните води по черноморското ни крайбрежие.

Ще окажем пълно съдействие, включително и финансово, за проектиране и изграждане на пречиствателни съоръжения в населените места по Черноморието, но за изграждането им в курортите и вилните селища ангажимент трябва да поемат инвеститорите, а там, където има смесени форми - населено място и курорт - да се строят чрез публично-частно партньорство, каза министър Чакъров.

Той съобщи, че ще бъде организирана среща и с участието на представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), за да се постави императивно въпросът за ангажиментите на инвеститорите в този процес и в Закона за устройство на територията.

Изцяло подкрепяме становището на министър Чакъров да се търсят възможности за изграждане на пречиствателни станции чрез публично-частно партньорство, инвеститорите трябва да поемат ангажимент за финансиране на тази инфраструктура, за да не се допуска, както е в момента, туристическата инфраструктура да изпреварва инженерната, коментира кметът на Бяла Илиян Цонев.

На срещата представителите на общините информираха какви проблеми с пречистването на водите имат и как предвиждат да ги решат предвид плановете си за интензивно развитие на туризма и големия инвеститорски интерес за строителство по Черноморието.

Отчитаме положителния факт, че общините имат виждане и стратегия за това къде какви пречиствателни съоръжения за отпадъчни води трябва да бъдат изградени и че това трябва да се направи чрез реализацията на интегрирани водни проекти, които предвиждат изграждане на канализация, колектори и пречиствателни станции, каза министър Чакъров.

Той припомни, че предстои страната ни да постигне изпълнение на много високи критерии за качеството на крайбрежните води, което налага решаването на проблема с пречиствателните станции в кратки срокове.

Към момента не мога да посоча конкретен краен срок, но ако не започнем работа днес, утре вече ще сме закъснели, подчерта министърът. Той посочи, че този ангажимент може да бъде изпълнен единствено, ако има активно сътрудничество между МОСВ и общините, за което днес и двете страни изразиха готовност.