През октомври 2017 година 37% от българите декларират, че са пушачи. Година по-късно те са 38%. По-често пушат мъжете, хора на възраст между 40 и 49 години, както и жителите на малките градове. В групата на бившите пушачи има хора на възраст над 50 години. Това показват данните на две национално представителни проучвания на "Екзакта", направени в рамките на година. С представяне на данните сдружение "България без дим" отбеляза международния ден без цигари.

 71% са българите, които подкрепят забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Под 1% признават, че не се съобразяват със забраната и не я спазват.

Общо за последните две години 76% от българите смятат, че е необходим по-строг контрол върху спазването на законовата забрана.

Заведения предлагат такса "пушенето разрешено"

Заведения предлагат такса "пушенето разрешено"

Таксата да бъде месечна или годишна

България е на първо място в ЕС по тютюнопушене според предишни проучвания, коментира д-р Гавраилова от "България без дим". Тя постави акцент върху отрицателната тенденция, че все повече жени стават пушачи, а още по-притеснителното е, че те се намират в репродуктивна възраст.

Данни на Екзакта Рисърч Груп сочат, че нетърпимостта към възможността децата да виждат реклами на тютюневи изделия нараства. Налице е положителна тенденция в нагласите за пълна забрана за излагане на цигарени изделия по местата на продажба.

Изследователите изтъкват положителните промени в оценките на младите българи за 2018 година. Именно сред тях, според Елена Сариева от "Екзакта", се повишава нетърпимостта към реклами и промоции на тютюневи продукти.

Симеонов очаква подкрепата на депутати със съвест за тютюнопушенето

Симеонов очаква подкрепата на депутати със съвест за тютюнопушенето

Законопроектът е полезен и за непушачи като мен

Официално спирките на градския транспорт не са включени в забраната за тютюнопушене на обществени места. Действащата забрана за тютюнопушене на детски площадки хронично се нарушава от млади родители, отбеляза д-р Маша Гавраилова от Сдружение "България без дим".

От Коалиция за живот без тютюнев дим подчертаха, че рекламата на тютюневи изделия повишава случаите на започване на тютюнопушене. Те посочиха и мнението на дребния бизнес, според който съхранението на цигари в закрити пространства води до намаляване на кражбите, не е скъпа инвестиция и не причинява неудобство.

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа...