"До края на тази година столични ще могат да използват първите 8 км от третата линия на метрото. Това е трасето от "Красно село" до бул."Владимир Вазов". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти.

Тя заедно с директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев посрещнаха тунелопробивната машина "Витоша" при Малък градски театър "Зад канала".

По думите ѝ 88% от първият етап на третата линия са изпълнени. Продължават само довършителните дейности и пробите на новите 16 метровлака, които вече са пристигнали.

Тя отбеляза, че машината "Витоша" вече си е свършила работата, като останалата част от третата линия ще се копае по нов способ.

Фандъкова: Лоши проекти и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Фандъкова: Лоши проекти и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Санкциите за качество са 1,2 млн. лева, за забавяне - по 240 000 лева на ден

Фандъкова припомни, че около 25% от трафика на столицата се спестяват, оттам откъдето минава метрото.

"Очакваме с изграждането на третата линия общо 90 000 тона вредни емисии годишно да се спестяват", подчерта кметът.

Тя изтъкна и, че по данни на Евростат от преди няколко дни България се намира в първите 10 места по зелен транспорт, точно благодарение на метрото.

Инж. Братоев допълни, че през следващата година се надяват да приключи и вторият етап от третата линия. Той уточни, че изграждането на цялото трасе струва общо 398 млн.евро, като 321 милиона от тях са европейско финансиране, а 67 милиона от общината.