Лоши проектантски решения и неподготвени строителни кадри са проблемът на ремонтите в София. Това заяви в студиото на bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това компрометира огромни проекти, които засягат част от хората и се изпълняват. На бул. "Владимир Вазов" - чудесно изпълнение, но асфалтирани дънери на дървета компрометираха целия проект. Това заслужава санкции и сериозно решение, каза кметът на София и увери че ще продължат да връщат некачествено изпълнени проекти.

Санкциите за качество са 1,2 млн. лева. По 240 000 лева на ден е санкцията за забавяне. Това са сериозни средства, те респектират изпълнителите. Често решения на проектантите и забавят, и компрометират проекта, поясни тя за проточилия се спорен ремонт на столичния бул. "Граф Игнатиев".

За на наложените санкции Фандъкова обясни, че до този момент на два пъти са налагани глоби заради наранени дървета. Наложени са и 100 000 лева санкции на надзора за това, че нямат специалисти на място. Сега специалистите им са на място, до колко вършат работа е друг въпрос, коментира столичният кмет.

"Има разследване на прокуратурата, убедена съм, че ще си свършат работата. Няма да допусна да се плати за нещо, което не е свършено или е некачествено", увери Фандъкова относно ремонта на бул. "Граф Игнатиев".

Тя обясни смяната на типа на виброизолационните подложки по време на ремонта с проблеми, установени по време на изкопаването на трамвайните ленти, но отказа да влезе в конкретика. "Въпросът е по-сериозен, изисква се по-сериозно четене и разглеждане на документацията", каза Фандъкова.

Оставката на Крусев не била заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Оставката на Крусев не била заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Оставката му била достойна и мъжка постъпка

Припомняме, ремонтът на столичния бул. "Граф Игнатиев" бе проектът, заради който столичният зам.-кмет Евгени Крусев подаде оставка. Оказа се, че фирмата, която спечели проекта, по време на самото изпълнение е подменила влаганите виброизолационни подложки с други, предложени от фирмата, загубила проекта. Подложките бяха основен мотив за отпадането на другата фирма. Междувременно се оказа, че зам.-кметът Крусев не познава добре Закона за обществените поръчки.

Същинската сага обаче започна през октомври тази година, когато строителната компания "Джи Пи груп" беше глобена заради некачественото изпълнение на обществената поръчка. Проверките не спряха дотук. Прокуратурата започна разследване на изпълнителя "Джи Пи груп" не само за злоупотреба с евросредства, но и за пране на пари.

След като кметът на София Йорданка Фандъкова глоби строителната фирма със 100 хиляди лева заради некачествено поставените плочки, се появи проблем и с положената виброизолационна настилка. По тази причина Министерството на регионалното развитие и благоустройството извърши неколкократни проверки на ремонта, за да се увери, че качеството на използваните материали отговаря на стандартите.

2019-та е година на метрото. 88% от първия етап на метрото вече са готови. Машината прокопа от кв. "Красно село" до Малък градски театър зад канала. Очакваме 8 метростанции да бъдат готови до края на годината - "Красно село" до бул. "Владимир Вазов". До средата на следващата година и Горна Баня. Много труден бе проектът на третия лъч на метрото. За 10 г . построихме 30 км от общо 40. За мен винаги е било важно метрото да не спира да се строи, каза Фандъкова.

Омбудсманът помага на шофьорите от столичния транспорт

Омбудсманът помага на шофьорите от столичния транспорт

Изпратила е писмо до кмета Йорданка Фандъкова

Относно протеста на шофьорите в столичния градски транспорт и искането да бъде спрян нощния транспорт в София столичният градоначалник призна, че от 10 г. водят трудни диалози със синдикатите.

"Преди месец завършихме поредния кръг и отделихме 10 млн. лева за увеличаване заплатите на шофьорите. Седмица след това от БСП започнаха да изваждат различни факти", каза Фандъкова. Тя призна, че два са основните проблеми в столичния автотранспорт - недостиг на шофьори и подобряване на условията в гаражите и битовите условия.

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Според кметицата недостига на шофьорите води до извънреден труд

Тази година ще сме обновили 90 % от автобусите. Дружествата провеждат безплатни обучения на шофьорите. Очаква се ремонт на едно от общежитията на Столичния автотранспорт, за да могат хора извън София да дойдат и да работят.

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите в градския транспорт

Вдигат с 10% заплатите на шофьорите в градския транспорт

От КНСБ настояват за не повече от 150 часа извънреден труд

Кметицата бе запитана и за изграждането на ново трасе на тролеите по бул. "Фритьов Нансен", което е в близост до спряното трамвайно ухо на трамвай № 6. Живущите покрай новия тролеен път са разбрали за проекта едва когато е започнало изпълнението му. Тя увери, че там ще се запази еднопосочното движение на улицата, но с този нов тролей ще има връзка от кварталите "Стрелбище", "Гоце Делчев", "Манастирски ливади" с центъра.

Тролеят да минава до кино "Одеон". Докато приключи строежа на Метрото ще бъде и до Сточна гара, уточни тя и каза, че проектът бил мислен няколко години.