Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и до председателя на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет /СОС/ Екатерина Йорданова с настояване да бъде разгледана подписката на служителите от столичния градски транспорт.

Тя е събрала общо 1 210 подписа срещу лошите условия на труд и ниското заплащане.

Подписката беше внесена и в институцията на омбудсмана, след като седмица по-рано работещите от бранша се срещнаха с Манолова и я сезираха с жалба за проблемите си.

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Според кметицата недостига на шофьорите води до извънреден труд

Те настояват на предстоящото заседание на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС да бъдат допуснати по двама техни представители от гараж, като изрично са настояли на разглеждането да присъства и столичният кмет.

Служителите на "Столичен автотранспорт" ЕАД и "Столичен електротранспорт" ЕАД се оплакват също и от липса на кадрова обезпеченост, полагане на извънреден труд, несъобразяване на разписанията с реалната ситуация на пътя и липса на нормални тоалетни на крайните спирки.

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Времето за решаване на проблемите изтича, предупреждават те

Припомняме, напрежението в сектора ескалира през последните седмици, след като от "Спаси София" подадоха сигнал до Главна инспекция по труда и омбудсмана заради редовната практика шофьори и ватмани от столичния градски транспорт да полагат извънреден труд в нарушение на Кодекса на труда.

От БСП не закъсняха и също поискаха пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София

Дни по-късно столични ватмани излязоха с жълти жилетки в знак на протестзаради лошите условия на труд и извънредното работно време.

От своя страна четирите дружества на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в столичния градски транспорт обвиниха за създалото се напрежение "политици и съмнителни НПО-та".

Председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов пък изрази мнение, че увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт с 10% няма как да компенсира недоволството им от отвратителните санитарно-битови условия на труд.