Подписан е колективен трудов договор, който включва увеличаване на заплатите на всички служители на градския транспорт. Увеличението е с 10% от 1 февруари, като ще бъде изплатено през следващия месец.

Това стана ясно на пресконференция на КНСБ и Съюза на транспортните синдикати, посветена на проблемите в столичния градски транспорт.

През втората половина на годината синдикалните организации ще поискат ново увеличаване на заплатите.

КНСБ искат и да се упражняват не повече от 150 часа извънреден труд на годишна база. Пак на годишна база това за автотранспорта означава 3 млн. и 200 км по-малко и премахване на нощния транспорт, намаляване на разписанията, но запазване на брутните възнаграждения на шофьорите.

За елекротранспорта синдикалните организации настояват за 917 000 км по-малко.

Борисов разпореди проверка за районите без обществен транспорт

Борисов разпореди проверка за районите без обществен транспорт

Да се мисли за промяна на модела препоръча премиерът

По думите на председателя на СТСБ Екатерина Йорданова синдикалните организации носят отговорност и задача да се грижат за условията на труд на всички служители на градския транспорт.

Според нея синдикалните организации всяка година постигат увеличение на доходите между 5 и 10%, в зависимост от дружеството, на служителите в градския транспорт. Йорданова настоява за промени в Наказателния кодекс за криминализиране на агресията срещу автобусни водачи и контрольори. Тя иска и законодателни промени в Закона за движение по пътищата.

Проблемите в градския транспорт коментира и президентът на КНСБ организация Пламен Димитров. По думите му 140 000 души липсват в автотранспорта и 114 000 души в електротранспорта.

Според него в последните седмици и месеци проблемите на служителите в градския транспорт не били представени правилно и с тях се злоупотребява. Според Димитров проблемът си остава "доходите, доходите и пак доходите".

Припомняме, че през миналата седмица в КНСБ се проведоха разговори със синдикалните организации в градския транспорт. На нея над 100 представители на работещите в транспорта на столицата представиха проблемите си, свързани с работното време, извънредния труд, заплащането в компаниите, недостига на кадри.

Синдикати и превозвачи искат пакет "Мобилност" 2 да се гласува след евроизборите

Синдикати и превозвачи искат пакет "Мобилност" 2 да се гласува след евроизборите

Подготвят рамково споразумение в областта на автобусните превози