Северната дъга на софийското околовръстно шосе вече е готова и трафикът тръгва по нея, съобщиха от пътната агенция. С пускането на тази част от шосето - при Казичене, вече има връзка между магистралите "Тракия" и "Хемус".

"Като тръгнеш от Благоевград до Бургас, се движиш само по автомагистрала", каза шефът на пътната агенция Дончо Атанасов по време на церемонията по откриването на трасето.

Строителният министър в оставка Лиляна Павлова пък се похвали, че само за 100 дни е завършен обект, който се чакаше от 24 години.

Министърът подчерта, че това е много важно съоръжение, защото е част от околовръстното шосе на София и по него се движи тежкият транзитен трафик. На практика това е основна връзка не само между магистралите "Тракия" и "Хемус", но и между граничните пунктове Кулата и Калотина.

Според Павлова години наред незавършеното съоръжение е създавало редица проблеми и затруднения на интензивното движение. Не само това, но и живеещите в района са били обезпокоявани.

Изграждането на надлеза започва през 1992 г. До 2004 г. беше построено само лявото платно и до момента движението се осъществяваше само там.