Работодателите задължително трябва да дезинфекцират работните места най-малко два пъти в рамките на работния ден, както и да създадат организация на работа, която да ограничи до минимум преките контакти между работниците и служителите в предприятието.

Това са част от мерките за превенция на риска от разпространение на COVID-19, които се въвеждат със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева до отмяна на въведеното на 13 март извънредно положение.

Със заповедта работодателите се задължават да въведат пропускателен режим, който да гарантира, че на територията на предприятието няма да бъдат допуснати работници и външни лица, които имат симптоми на остри заразни заболявания.

Над 31 000 безработни са регистрирани в извънредното положение

Над 31 000 безработни са регистрирани в извънредното положение

7894 са болничните са коронавирус и карантина

Задължително е и осигуряването на необходимите условия за спазване на лична хигиена на работещите, както и на лични и колективни средства за защита на персонала. При използване на служебен транспорт е необходимо дезинфекциране и проветряване на превозните средства след всеки курс.

Работниците и служителите с грипоподобни симптоми трябва да бъдат временно отстранени от работа. Същата мярка се прилага и в случай, че те не използват предоставените им лични предпазни средства.

Изпълнението на заповедта ще се контролира от Главната инспекция по труда.