Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи се опита да убеди депутатите в земеделската комисия да включат техните предложения в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Те искат да се въведе забрана за отглеждане, развъждане и умъртвяване на животни с цел добив на ценни кожи на територията на България.

По-специално, проектът е насочен към закриване на ферми за добив на ценни кожи от норки, лисици, чинчили, в които животните се отглеждат единствено за целите на кожухарската индустрия, без да се използва месото им за консумация от хората.

Темата не е чужда на Комисията по земеделие и храни. След като на 22 юни миналата година в Народното събрание беше внесена Националната гражданска инициатива с подкрепата на над 51 000 граждани, депутатите от тази и още две парламентарни комисии се запознаха с информацията и мотивите за исканата забрана. Въпреки че почти единодушно инициативата бе подкрепена и приета на комисиите, нито един депутат до момента не е внесъл предложението за разглеждане и гласуване в Народното събрание.

От „Четири лапи“ настояват за пълна забрана за отглеждане на норки за кожи

От „Четири лапи“ настояват за пълна забрана за отглеждане на норки за кожи

Над 65% от българите са съгласни със забраната, според проучване

От Инициативния комитет споделят, че отварянето на ЗВД по гласуваните миналата седмица на първо четене промени за увеличаване на глобите за стопани на кучета без поводи и наморници е добър повод да се разгледат и измененията на текстовете, водещи до забрана на фермите за кожи, които да се обсъдят и гласуват едновременно с промените за глобите за кучешките стопани.

Тази стъпка би била възможност за компенсиране на бездействието на институциите, което е довело до забавяне на забраната с повече от година и е причина да бъде убито още едно поколение от стотици хиляди животни в България само за мода и суета, споделят още от Инициативния комитет.

Глобалната промяна в обществените нагласи към козината или така наречените "ценни кожи", кожа с косъм е все по-ясно изразена. Причините са много: екологични, социални, здравословни, етични.

Засилва се настроението срещу естествената козина и то пропорционално с осведомеността за реално случващото се в кожухарската индустрия.

Г-н Борисов, помогнете ни, зоват активисти срещу добива на ценни кожи пред МС

Г-н Борисов, помогнете ни, зоват активисти срещу добива на ценни кожи пред МС

Те настояват по време на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов

Към момента, на пазара се предлага изобилие от алтернативи. Много от тях превъзхождат козината дори и в чисто качествено отношение. Все повече хора започват да осъзнават, че през 21-ви век не съществува никаква обективна потребност от нея, според представителите на инициативния комитет.

Днес сме свидетели даже на това, как големи магазини, търговски вериги и топ дизайнери един след друг се отказват от употребата на морално остарялата материя, допълват те.

Все повече страни предвиждат в законодателствата си промени, забраняващи или ограничаващи производството и търговията на кожа с косъм, аргументират се още вносителите.

С влизането им в сила, производителите на кожа, които не желаят да преустановят или адаптират бизнеса си, се опитват да преместят дейността си. И то именно в страните, където все още е позволена и където стремежът към печалба често се поставя над закона.

Официално в страната съществуват три ферми за американски норки. Две от тях функционират и в момента. Третата е с временно преустановена дейност.

Най-голямата от фермите за ценни кожи в България е тази в село Маджерито, обл. Стара Загора. Още с отварянето ѝ, фермата оповести амбициите си в рамките на две години да достигне капацитет от 400 000 животни годишно. Срещу фирмата има подадени множество жалби от неправителствени организации и от отделни граждани.

Жалби за неспазване на необходимите законови изисквания по отношение както на екологичните, така и на процедурни и технически норми.Въпреки нарушенията, исканията за прекратяване на дейността на фермата не са удовлетворени. В интернет има и петиция с над 22 000 подписа за затварянето ѝ.

Според Инициативния комитет тази ферма е причината България да е сред малкото европейски страни, в които производството на кожи от норки се покачва, вместо да намалява. 

По думите им фактът, че този бизнес функционира извън рамките на българския закон и в пряко нарушение на европейски наредби, не изглежда да притеснява нито производителите, нито държавните институции. 

Прозрачност за дейността на двете ферми липсва. Нито в аграрните доклади на МЗХ, нито в регистрите на БАБХ съществува публична информация за тях. Дори такава, която да даде представа за количеството отглеждани животни в момента. Нещо повече - в аграрните доклади този икономически отрасъл въобще не присъства. Ако амбициите на фермерите са се сбъднали и у нас вече действително се одират 400 000 норки годишно, то България следва да влезе в топ 10 на производителите на ценни кожи в Европа.

Припомняме, че на 19 юни с флашмоб "Г-н Борисов, помогнете ни" под прозорците на Министерския съвет от Националната гражданска инициатива за забраната добива на ценни кожи се събраха на протест.