Увеличението на цената на парното е свързано с разходите на топлофикационните дружества. Те са обосновани в заявленията, но КЕВР не е пристъпила към детайлно разглеждане на предложенията. В студиото на БНТ Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, посочи, че освен трайното повишаване на цената на природния газ цената и на въглеродните емисии нарастват. Тя е част от цената на горивото, а миналата година разходите за въглеродни емисии са се повишили няколко пъти.

15% по-скъпо парно от юли иска "Топлофикация София"

15% по-скъпо парно от юли иска "Топлофикация София"

Най-голям скок в цените искат дружествата във Велико Търново и Перник - 71% и 61%

Кремен Георгиев защити правото на топлофикациите да калкулират в цената на услугата инвестициите, които са предвидили - предимно за ремонти, които, както той призна, не винаги могат да изпълнят графика.

Именно с това не е съгласен Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум - в повечето случаи инвестициите, които топлофикациите правят, не се отразяват на ефективността, а те би трябвало да доказват, че инвестициите водят до намаляване на разходите и по-добра услуга. Това не се вижда на този етап.

Кремен Георгиев информира и че събираемостта в последните години е на "поносимо" ниво. Той не разбира какви драми може да има с фактурите и смята, че гражданите са напълно информирани и наясно с разпределението в сметките. Няма осъден за кражба на парно до този момент, но това се дължи най-вече на нежеланието съседите да влизат в спорове. Всъщност Кремен Георгиев заяви, че топлофикациите не са страна по дела за кражба, тъй като ако някой краде, то той краде от своите съседи, а не от топлофикацията, тъй като уредът за отчет се намира в абонатната станция.

От КЕВР уверяват, че се запазват цените на парното, тока и топлата вода

От КЕВР уверяват, че се запазват цените на парното, тока и топлата вода

Утвърдиха 33,19 лв./MWh цена на газа за април 2021 г.