Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава.

Това заяви пред bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им "води война" с тях.

"За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват - в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус", заяви Алибегов.

На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър "се е заял с тях", ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

Засилва се натискът за оставката на здравния министър Костадин Ангелов

Засилва се натискът за оставката на здравния министър Костадин Ангелов

Искането е от Сдружението на заведенията и Българската асоциация на заведенията

"На протеста имаме икономически искания - да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса, и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как да протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути", заяви Алибегов.

Той уточни още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица

"Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката "80/20" за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора", допълни Ричард Алибегов.

"Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация", смята той.

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест
Обновена

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест

Той ще е под надслов "Марш към Свободата"

Припомняме, че миналата седмица Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха, че готвят протест на 27 януари пред Министерски съвет.

Това стана след като по-рано на брифинг на НОЩ премиерът Бойко Борисов заяви, че компромис по отношение на разхлабването на мерките, може да се направи само с образованието. 

Преди това здравният министър подчерта, че отварянето на заведенията може да стане най-рано на 18 февруари.

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Склонен е на компромис само за учениците

На последната им среща в Министерски съвет ресторантьорите и управляващите не постигнаха съгласие за отварянето на заведенията, като от бранша дадоха срок до края на миналата седмица за решение в тяхна полза. Конректно решение обаче не беше взето.

Вчера Борисов съобщи, че молове, фитнеси и зали спорт отварят в началото на февруари. Той заръча на здравният министър да проведе още една среща с ресторантьорите, за да се изясни при какви условия и кога те могат отново да започнат работа.