Ресторантьорите се отказват от протестно отваряне на 1 февруари, за да не подложат служителите си на наказателно предследване.

Това поясняват от БАЗ и СЗБ в своя позиция до медиите.

Решението е подкрепено от 87,4% от техните членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала им.

След проведени юридически консултации от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична наказателна отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията.

Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност, пишат в позицията си.

Част от ресторантьорите искат да отворят на 1 март, другите държат на протеста
Обновена

Част от ресторантьорите искат да отворят на 1 март, другите държат на протеста

БХРА проведе среща със здравния министър

По думите им те са готови да поемат наложените на персонала административни глоби, но не могат да позволят да бъдат подложени на наказателно преследване.

Сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс, подчертават ресторантьорите. Те изтъкват, че с решението си доказват, че са отговорни към наложените мерки.

В становището си ресторантьорите напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, те са избрали 1 февруари 2021г. В тази връзка от БАЗ и СЗБ очакват официален отговор и изразяват готовност да преговарят за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България.

От двете организации обръщат внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19.

Дискотека с искане за оставка под прозорците на МС

Дискотека с искане за оставка под прозорците на МС

Протестиращият бранш иска от Борисов, а от Ангелов иска оставка

Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях - не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите, питат ресторантьорите. И настояват Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма.

В позицията си ресторантьорите представят като допълнителна информация и санкциите, на които биха били подложени заедно с техните служители, ако отворят заведенията на 1 февруари в знак на граждански протест:

  • Административно-наказателна отговорност:

За физическите лица - глоба от 300 до 1000 лв, като при повторност глобата е от 1000 до 2000 лв.

За едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция от 500 лв. до 2000 лв., при повторност от 2000 до 5000 лв.

  • Наказателна отговорност (същата се носи само от физическите лица):

Лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лв.

Два варианта за заведенията предлага Борисов на Ангелов

Два варианта за заведенията предлага Борисов на Ангелов

Удължават извънредната епидемична обстановка с три месеца - до 30 април

По-късно същия ден от СЗБ и БАЗ обявиха, че от 1 февруари свалят доверието си към всички отговорни институции, ангажирани с откриването и санкционирането на обекти, които не спазват заповедите относно забраните за работа на фирми от ресторантьорския бранш.

Освен това те оттеглят позицията си от ноември миналата година, в която настояват за налагането на строги санкции и отнемане на разрешителни.

Всяка една фирма, всеки един обект, собственик на заведение с десетки и понякога хиляди левове инвестиции трябва да намери своя начин, за да оцелее, категорични са от бранша.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов предложи два варианта на здравния министър за отварянето на заведенията.

След проведена среща с БХРА беше взето решение, а след това издадена и заповед, че заведенията отварят на 1 март.

Ресторантьорите обаче изразиха несъгласие и обвинаха хотелиерите в подмолност заради проведената среща с Костадин Ангелов.

Ресторантьорите изразиха своето недоволство от взетото решение с протест-дискотека пред Министерски съвет.